Отново паднаха камъни от фасадата на средновековната крепост Баба Вида,

...
Отново паднаха камъни от фасадата на средновековната крепост Баба Вида,
Коментари Харесай

Регистрирано е ново срутване от фасадата на крепостта Баба Вида

Отново паднаха камъни от фасадата на средновековната цитадела " Баба Вида ", написа Българска телеграфна агенция.

Това стана девет дни след първото сриване. Паднали са разнообразни по величина камъни в десния ъгъл на същия сектор, удостовери заместник-кметът по устройство на територията и развиване на инфраструктурата на на Община Видин Светослав Скорчев. Мястото е обезопасено. То не попада в маршрута на посетителите на крепостта.

Вчера следобяд, незабавно след случая, е образувана работна група, която е огледала сриването и е изготвила протокол за втория случай, който до края на работния ден е изпратен в Министерство на културата (МК), добави Скорчев. В работната група са взели участие длъжностни лица от Община Видин, представители на Регионалния исторически музей - Видин и лицензирания проектант по Закона за паметниците на културата арх. Галя Антова.

В протокола са записани установените повреди, посочи Скорчев, както и аргументите за продължаващото сриване на стената. Основната съгласно тях е навлизане на влага в компрометирания сектор на крепостта, посочи още той.

Заместник-кметът добави, че на 5 септември той, арх. Антова и представители на работната група ще проведат среща със заместник-министър Чавдар Георгиев в МК. Те ще упорстват да получат помощ от министерството за незабавно решение на проблемите с крепостта, без значение дали тази помощ ще е финансова или организационна за назначение на експертна група за цялостно проучване на положението на националния монумент.

Заместник-областният шеф Ани Арутюнян се e срещнала на място с казуса, като е изразила своята угриженост към последвалите опустошения по каменната зидария на бойната кула на Баба Вида.

Регионалният контрольор към Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание ” Пламен Иванов е направил оглед и от негова страна са направени наставления към Община Видин за незабавни спешни ремонтни действия, като се спазят наредбите на Закона за културното завещание, оповестяват от регионалната администрация във Видин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР