Отново е септември – 10 септември, и днес сме се

...
Отново е септември – 10 септември, и днес сме се
Коментари Харесай

26-ата „Сцена на кръстопът”: Катедрата, от която може да се говори много за доброто в света

„ Отново е септември – 10 септември, и през днешния ден сме се събрали да открием  „ Сцена на кръстопът ”. И тази година ще зарадваме най-взискателната и вярна аудитория – пловдивската, с доста спектакъл.  Радваме се, че сте тук ”. С тези думи шефът на Драматичен театър-Пловдив Кръстю Кръстев повдигна завесата на 26-ото издание на един от най-мащабните конгреси под тепетата.
Прочетете още
Програмният шеф Росица Обрешкова напомни, че към този момент 26 години „ Сцената ” отваря театралния храм и носи наслада на хората.

„ Нашият фестивал си има и своя ангел страж. Стефан Данаилов – основателят на „ Сцена на кръстопът ”,  ще бди над нас ”, сподели тя и показа, че преди дни са ѝ посочили събрани от майка ѝ Росица Данаилова мисли и мемоари за Ламбо.

„ Това ми подсети, че без памет човек е никой, без спомените, прекарванията. Нашият фестивал е памет ”, сподели още тя.

Главният спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев също напомни ролята на Стефан Данаилов, който към този момент 26 години събира театралната аудитория в салона на театъра: „ Тази година мотото на фестивала е „ Театъра Мъдростта ”. Колко умен е бил един човек, когато преди 26 година пристигна в Пловдив с концепцията за „ Сцена на кръстопът ”. Тогавашният кмет Спас Гърневски сподели „ да ”. А Пловдив тогава беше мрачен, гладен и леден. Тогава Стефан Данаилов получи поддръжката и на група другари. Заедно проправихме пътека, а в този момент тя е прераснала в магистрален път ”.

Инж. Георгиев описа, че от месец е приютил собствен сътрудник от Украйна – българският почетен консул там.  И той му споделил, че България е прелестна и би трябвало да я пазим.

„ Да я пазим от некадърни и корумпирани служители, поради които се случват несгоди като това наоколо до Пловдив. Да я пазим, с цел да има такива хубави събития като „ Сцена на кръстопът ”, сподели още Димитър Георгиев.

Зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов изрази  вълнението си, че за първи път открива фестивала.

„ Театърът е храм, който има извънредно значима роля във времената на разделяне, в които живеем. Театърът ни събира и както е споделил Дарио Фо: „ Театърът е катедра, от която може доста да се приказва за света на положителното ”, сподели Панов.

На финала Росица Обрешкова, Кръстю Кръстев, инж. Димитър Георгиев и Пламен Панов произнесоха дружно изрекоха емблематичната фраза: „ Да живее фестивалът! ”.

После сцената бе превзета от актьорите на Пловдивския трагичен спектакъл, които изиграха премиерно спектакъла „ Вампир ” от Антон Страшимиров.

След края публиката ги приветства бурно, а към трупата се причислиха и режисьорът Пламен Марков, сценографът и създател на костюмите Мира Каланова и композиторът Петя Диманова.

Финал на първата фестивална вечер постави една непредвидена за героите участници в нея гала. Екипът на „ Сцена на кръстопът ” награди актьорите Ивана Папазова и Симеон Алексиев с наградата на фестивала за приноса им и дългогодишното присъединяване.

Днес „ Сцената ” продължава с премиерата на „ Старецът и морето ” по Ърнест Хемингуей  - моноспектакъл на Красимир Ранков от 19.30 ч. в Камерна зала. Драматизацията е дело на Александър Секулов, режисура – Красимир Ранков, постановка – Веселин Ранков, сценография – Мариета Голомехова.

От 19 часа в Голямата зала ще се играе спектакълът „ Стъпка по стъпка ” от Питър Куилтър на спектакъл „ Българска войска ”. Режисьор е Лиза Шопова, сценография – Анелия Райкова, музикална среда – Петя Диманов. Участват „ Анастасия Ингилизова, Гергана Плетньова, Евелин Костова, Даниел Върбанов, Денислав Маринчев, Стефан Роглев.

26-ото издание на „ Сцена на кръстопът ” е под мотото „ Театъра Мъдростта ” и се осъществя с поддръжката на Община Пловдив, Министерството на културата и спонсорското семейство. Домакин е Драматичен театър-Пловдив.


Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР