Отново десетки любители на нумизматиката от всички възрасти за втори

...
Отново десетки любители на нумизматиката от всички възрасти за втори
Коментари Харесай

Втори ден опашка пред БНБ заради евро десетолевката


Отново десетки фенове на нумизматиката от всички възрасти за втори ден се подредиха пред Българска народна банка, с цел да се снабдят с скъпата монета от 10 лв., пусната в чест на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Още през вчерашния ден стартира опашката пред Българска народна банка, като в обедните часове, тя започваше от постройката на ЦУМ. Вчера банката отвори своите каси в 8.30 ч. В нея се пускаха дребни групи от хора от по десетина души, с цел да не се основава стълпотворение в големия банков салон. Останалите бяха принудени да стоят под дъжда, чакайки смирено своя ред. Отстрани тази дълга опашка подсещаше опашките, които се виеха пред хлебарниците по времето на Виденовата рецесия от 1996 година и с това привличаше вниманието на минувачите. 45 минути след отварянето на касите, първите щастливци, сдобили се с монетата, излязоха и бяха бурно приветствани от присъстващите. Те обясниха, че повода за забавянето е била техническа.

Българската национална банка към този момент пусна в послание 2 монети, отдадени на българското европредседателство на Съвета на Европейския съюз. Едната е възпоменателна, а другата - обменна.

Възпоменателната монета е с номинална стойност 10 лв.. Тя е направена от чисто сребро, с отчасти позлатяване. Тиражът й е стеснен – едвам 3000 броя. Именно по тази причина всеки ще може да си закупи единствено по една. Монетата към този момент се продава на касите на Българската национална банка в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лв..

Разменната монета от 2 лв. е с тираж 500 000 броя. На гърба й е логото на българското европредседателство. От Българска народна банка акцентират, че и другите излъчвания двулевки също остават законно платежно средство.

50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат употребявани като дарове за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР