Отново 7 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес.

...
Отново 7 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес.
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Отново 7 партии в парламента, но без ИТН при избори днес

Отново 7 партии влизат в Народното събрание, в случай че изборите бяха през днешния ден. Под чертата обаче остава " ИТН ". Това сочи последното изследване на " Алфа рисърч ", извършено в интервала 25 юни - 1 юли измежду 1017 пълнолетни жители.

На мястото на партията на Слави Трифонов (3.3%) в Народното събрание би влезнала политическата групировка на някогашния министър на защитата и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев - " Български напредък ".

ГЕРБ остава първа политическа мощ с 21.5% и резервира електоралната си поддръжка от април. С доста дребна разлика след нея е " Продължаваме промяната ", която обаче усилва % си (20.2%). Преодоляването на записания в предходни изследвания спад в поддръжката за Политическа партия и частичното възвръщане на позиции се дължи на мобилизацията на симпатизантите на Политическа партия като реакция най-много против свалянето на Никола Минчев от председателския пост и след това - на държавното управление.

" Възраждане " стопира възхода си, както заради изострянето на борбата ГЕРБ - Политическа партия, която ги оставя настрана от водещата политическа конспирация, по този начин и заради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с Българска социалистическа партия и новата партия на Стефан Янев, регистрират от организацията.Партията на Костадин Костадинов остава с 8% поддръжка.
 Снимка 580056
Източник:

" Алфа Рисърч " отбелязва, че умелото лавиране на Корнелия Нинова сред присъединяване в ръководството и " алените линии " съумява за момента да стабилизира електоралните позиции на левицата (11.5%), само че динамичността в този бранш е прекомерно мощна. " Български напредък " започва с малко над 5% поддръжка и едвам идващите месеци ще покажат по какъв начин ще се разпределят гласовете сред него, Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

" Демократична България " също резервира гласоподавателите си в София и огромните градски центрове , което й обезпечава 7.1% евентуален избор.

Проучването демонстрира мощно поляризирано публично мнение сред опцията " ново държавно управление в настоящия парламент " (49.5%) и предварителни избори (46.7%). Около три четвърти от поддръжниците на държавното управление в оставка, както и хората без ясни политически желания са " за " сформирането на ново държавно управление, до момента в който симпатизантите на опозиционните партии - " за " предварителни избори.

Наблюдава се поляризация и по оста " каква управническа коалиция би се справила по-добре с ръководството на страната ". Преобладават желанията към коалиция към Политическа партия (31.9%). Същевременно обаче ГЕРБ последователно съумяват да излязат от изолираност - едвам 6% по-малко (25.2%) считат, че партията на Борисов би се справила по-успешно в сегашната обстановка.

Малко над 20% пък биха предпочели напълно друга опция.
 Снимка 580057
Източник:

Избирателите, които приоритизират икономическите проблеми и материалния си статус по-често избират коалиция към ГЕРБ, а тези, които слагат акцент върху корупцията и нейното отражение върху икономическите процеси - обединяване към Политическа партия.

Изследването регистрира разколебаване на поддръжката за президента. Острите конфликти на партиите от ръководещото болшинство и на държавното управление в оставка с президента Румен Радев водят до отдръпване на доверието към него измежду част от подкрепилите го преди година негови симпатизанти. Въпреки че остава най-одобряваният политик в страната, позитивните му оценки спадат с 8 пункта (от 51% през април до 43% през юни), а негативните нарастват със 7.

Много по-поляризирани по отношение на година по-рано са и оценките за това дали президентът спомага, или не за решение на политическата рецесия в страната. 43.9% считат, че спомага за превъзмогването й, а 36.5% са на противоположното мнение.

Ръстът на отрицателните оценки тъкмо по този въпрос слага в по-слаби позиции вероятно служебно държавно управление на Радев, от което се чака да бъде посредник в рецесията, а не да води до нейното изостряне. Най-силно е преобръщането на мненията измежду симпатизантите на Демократична България, които се приближават по негативни оценки до тези на ГЕРБ.
 Снимка 580058
Източник:

" Алфа Рисърч " регистрира едва усъвършенстване в рейтинга на държавното управление в следствие от сплотяването на неговите последователи след гласувания избор на съмнение от опозицията. След трагичния спад през април, поддръжката за държавното управление през юни нараства с 3 пункта (от 19% на 22%), само че отрицателните оценки (45.8%) не престават да бъдат двойно повече от позитивните. Особено висока е критичността в по-малките регионални центрове и отвън тях, измежду служащите, дребния и междинен бизнес.

Няма основна динамичност в доверието към политическите водачи. Двамата съпредседатели на Политическа партия - Кирил Петков и Асен Василев, имат на практика едни и същи рейтинги - към 23% доверие и 46% съмнение.

За сметка на това водачът на ГЕРБ Бойко Борисов повишава с 1% позитивното отношение към себе си (до 20.2%) , само че резервира висок дял отрицателни отзиви (57%).

С 18.6% доверие и 48.4% съмнение Корнелия Нинова остава на позициите си от месец април.

По-съществена смяна има при други трима водачи. При Христо Иванов - в положителна посока; растеж с 2% в позитивните отзиви и спад от 7% в отрицателните. При Костадин Костадинов и Слави Трифонов е налице ясно изразен отрицателен тренд. Лидерът на " Възраждане " губи 4 на 100 доверие (до 13%), а на Има Такъв Народ - 5% (до 8.5%).
 Снимка 580059
Източник:

Проучването демонстрира, че 47-ото Народно заседание също не съумява да се откъсне от печалните върхове на предходните парламенти. Положително отношение към него имат 8.7% от интервюираните, а негативно - 60%.

Относно отпадането на българското несъгласие над започването на договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз проучването демонстрира, че след вота в Народното събрание на така наречен " френско предложение " 42% от интервюираните утвърждават повдигането на ветото против 53% неодобряващи . Тази внезапна смяна спрямо настроенията преди няколко месеца ясно демонстрира, че виновното политическо водачество е в положение да докара до утешение в обществото и еволюция на публичните настройки, означават от социологическата организация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР