Отношенията ни с Македония и буксуването на съвместната българо-македонска комисия

...
Отношенията ни с Македония и буксуването на съвместната българо-македонска комисия
Коментари Харесай

Борисов откликна на Радев

Отношенията ни с Македония и буксуването на взаимната българо-македонска комисия по историческите въпроси ще събере в понеделник президент и министър председател.

Борисов е приел поканата на Радев за консултативна среща, чието тематика е “Преглед на двустранните връзки сред Република България и Република Северна Македония в подтекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси и предстоящата покана към Република Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз ”, написа " Епицентър ".

В петък след обяд президентът насочи покана към политическия хайлайф за съвещания по проблематичните въпроси.

Форматът прилича на КСНС, само че в този момент са поканени инстутуциите, които имат отношение по въпроса с еврочленството на съседите и осъществяването на контракта за другарство.

Спешната среща, която съответствува с началото на предизборната акция, е поради идните начинания на европейско равнище по отношение на приемането на Македония в Европейски Съюз.

На 17 октомври следва Европейски съвет, на който се чака водачите на Европейски Съюз да вземат решение за старт на договаряния за участие на Македония и Албания. България би трябвало да реши дали да поддържа Македония, с цел да бъде дадена дата за начало на договаряния за участие в Съюза. Това решение зависи както от всички страни членки, по този начин и от всяка от тях поотделно.

Решението ще се вземе единствено с безусловно болшинство. Дори и единствено една страна да бъде срещу, решение не може да бъде взето.

Дни преди този момент - на 14 и 15 октомври, следва и следващото съвещание на взаимната Комисия сред България и Македония по историческите въпроси, която бе основана според подписания Договор за добросъседство сред двете страни.

Предишното съвещание в София преди две седмици не оправда упованията да стартира изчистване на огромния препъникамък - въпроса за делото на Гоце Делчев, а Радев втвърди тона си след среща с българските историци във връзка на забуксувалата работа на комисията.

Логиката им е да отхвърлят всичко наше, призна шефът проф. Ангел Димитров. Той също е поканен на “Дондуков ” 2 на следващия ден.

" Европейски Съюз не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде употребена по този недодялан метод като трамплин от страна на ръководещите в Скопие ", безапелационен е заместител министър-председателят по публичния ред и сигурността, министър на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ Красимир Каракачанов.

Днес той излезе с гневна декларация, с която упорства България да не бърза с даването на зелеза светлина на Скопие за Ес. Реакцията му идва в отговор на изявление, обещано от македонския президент Стево Пендаровски за локална медия, в което той си разрешава да злоупотребява с историческата истина по отношение на произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и просветителни въпроси, че би трябвало услужливо да тупа топката, а не да води диалози всъщност. Така разкрива замисъла на Скопие в действителност да саботира процеса, счита Каракачанов.

" Аз пък споделям, че на 17 октомври България също не би трябвало да бърза да дава зелена светлина за започване на договаряния с Македония за еврочленство, до момента в който не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония ", безапелационен е Красимир Каракачанов.

" Действията на македонския президент опонират на духа на добросъседство, както и на безапелационната позиция от наша страна, че напредъкът в диалозите по отношение на общата история и нейното показване в просветителната система на прилежаща Македония би трябвало да бъде интензивен ", акцентира той.

В същото време външният министър Екатерина Захариева подписа в Ню Йорк декларация, подкрепяща началото на договарянията на Европейски Съюз за присъединение на Северна Македония. Декларацията е взаимна и бе подписана от сътрудниците й от Гърция, Румъния и Хърватия.

Захариева си поставила подписа безусловно седмица, откакто стана ясно, че комисията София-Скопие по изясняване на противоречивите исторически въпроси буксува по виновност на македонската страна.

" Европейската интеграция на Скопие не може да е за сметка на националната ни история и на българската еднаквост ", сподели по този мотив президентът Румен Радев.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и шефовете на комисиите на Народно събрание по външна политика и по европейските въпроси са другите участници в консултативната среща.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще прати заместител, защото още се лекува след интервенцията на потърпевшото в злополуката рамо.

Не се знае дали на срещата ще участват водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, които са ангажирани са предизборната акция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР