Отношенията между Унгария и европейските институции са влошени от години.

...
Отношенията между Унгария и европейските институции са влошени от години.
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия: Орбан играе покер със Запада


Отношенията сред Унгария и европейските институции са влошени от години. Но с държанието си във връзка с войната в Украйна Орбан вбеси и най-близките си съдружници. Каква е задачата му?

Предстои унгарският министър председател Виктор Орбан да стартира четвъртия си мандат на поста, в който още веднъж ще разполага с удобно парламентарно болшинство от две трети. Неговото следващо ръководство стартира на фона на на войната на Русия против Украйна и на нов спор на Будепаща с Европейския съюз.

Този път става дума за. Държавите членки реализираха необятен консенсус за въвеждането на такива наказания, а сега се доуточняват детайлите.
Редакцията предлага
Унгария е единствената страна от Европейски Съюз, която кардинално се афишира против тези ограничения и има намерение да наложи несъгласие. През последните дни се появиха изявления в някои европейски медии, че страната може да се съгласи със глобите, в случай че получи от Брюксел краткотрайни изключения за вноса си на нефт. Унгарското държавно управление обаче изрично отхвърли сходна опция. Външният министър на страната Петер Сиярто съобщи във вторник при визитата си в Казахстан, че държавното управление няма да се съгласи със наказания върху вноса на нефт и газ от Русия, защото това би заплашило енергийната сигурност на Унгария.

Игра на покер с Брюксел?

" Унгарското държавно управление изрази своето мнение доста ясно ", споделя пред Дъждовни води Петер Креко, политолог от Института за политически капитал в Будапеща. " Все отново не е изцяло изключено кабинетът да промени позицията си, само че той доста ясно разгласи какво счита за ветото. "

Официално унгарското държавно управление изяснява желанието си за несъгласие със сериозната взаимозависимост на страната от съветските енергийни източници. Ала Унгария надалеч не е водач в Европейски Съюз по този аршин. Вносът на нефт от Русия покрива към 58% от потребностите на страната. В Словакия този дял доближава до 96%, до момента в който в Литва и Финландия той е към 80 на 100. Словакия също разгласи, че няма да поддържа ембаргото поради сериозната си взаимозависимост от съветските доставки, само че страната поддържа останалите европейски наказания и оказва помощ на Украйна.

Възможно е други претекстове да са повлияли на позицията на Унгария. В случая може да става въпрос за игра на покер с Брюксел. Заради проблеми в битката с корупцията Европейската комисия не отпусна милиарди евро, предопределени за Унгария, от Фонда за възобновяване от пандемията.

Миналата седмица Европейската комисия стартира процедура против страната по новия механизъм за господство на закона. " Може би всичко това в този момент играе роля в решението да не се пристъпи към наказания ", разяснява Креко. " При всички положения връзките сред Унгария и институциите на Европейски Съюз са изцяло отровени. "

Разривът с страните от Вишеградската група

Заявката за унгарско несъгласие е единствено следващият епизод от поредната външна политика, която води страната към все по-голяма изолираност в Европейски Съюз и в интернационален проект. Единствено Унгария от 27-те към момента не е осъдила изрично нападателната война на Русия против Украйна.

Премиерът Орбан единствено официално осъди войната, без да разкритикува непосредствено Путин. Досега страната насилствено поддържаше глобите, а държавното управление не позволи да минават през територията на Унгария.

Това държание съществено навреди на връзките с някогашни съдружници на Будепеща, в това число Полша, Чехия, Словакия и Словения. Най-болезнен за Орбан евентуално е разривът с Полша. Заместник министър-председателят на Полша и мощният човек в страната Ярослав Качински упрекна Орбан, че е кьорав за съветските военни закононарушения в Украйна и предложи на унгарския министър председател " да отиде на очен доктор ".

" Външнополитически Унгария в никакъв случай не е стояла толкоз зле в Европа, колкото в този момент ", споделя политологът Петер Креко. " Ако би трябвало да съм почтен, калкулациите, които предопределят външната политика на Орбан, са необясними за мен. Не виждам никакъв разумен метод или рационална тактика. "

Щетите върху имиджа на Унгария са съществени

Заради другарската си позиция към Путин, Виктор Орбан все по-често е апетитен с пръст. В понеделник секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Олексий Данилов упрекна унгарския министър председател, че се желае да анексира елементи от Западна Украйна, където живее унгарско малцинство. Затова съгласно него Унгария си е сътрудничила с Путин и съветският президент е уведомил Орбан авансово за нападението против Украйна.

Обвиненията се появиха и на първите страници на маджарски вестници. Държавният секретар Тамаш Менцер и държавният представител Золтан Ковач нарекоха думите " неистини " и " подправени вести ", които били измислени поради отхвърли на Унгария да доставя оръжие на Украйна.

Политологът Петер Креко не счита, че има индикации, че Унгария желае да вземе елементи от Западна Украйна. " Твърдения като тези на Данилов са без съображение и са безотговорни, до момента в който не бъдат показани доказателства. Но даже такива изявления са доказателство, че поради приятелското външнополитическо отношение Унгария понася огромни вреди върху своя имидж. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР