Отношенията между Русия и Обединеното кралство са в най-ниската си

...
Отношенията между Русия и Обединеното кралство са в най-ниската си
Коментари Харесай

Лавров: Отношенията между Русия и Великобритания са в най-ниската си точка през последните години

Отношенията сред Русия и Обединеното кралство са в най-ниската си точка от доста години. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров на договарянията в Москва с английския външен министър Лиз Трус, оповестява

„ Офисът на английския министър-председател Борис Джонсън разгласи, че вие и вашият сътрудник, министърът на защитата Бен Уолъс, ще пътувате до Русия, с цел да подобрите връзките “, сподели ръководителят на съветската дипломатическа организация.

„ Ако това фактически е задачата на нашите английски сътрудници, тогава ние, несъмнено, ще отвърнем със същото, тъй като не можем да бъдем удовлетворени от връзките, които евентуално са в най-ниската си точка от доста години. "

Лавров изрази вяра, че Москва и Лондон ще съумеят да възстановят механизмите на двустранно съдействие, като означи, че „ общуването, сред които й да е два субекта в интернационалния живот, би трябвало да има добавена стойност и за двете страни и единствено в този случай ще има позитивни резултати. "

„ Когато се ползват сходни подходи, това незабавно дава позитивен резултат, образец за това е непрекъснатото повишение на нашето търговско-икономическо и капиталово съдействие, разширение на културните и филантропичните връзки “, сподели съветският външен министър. Надяваме се, че следвайки тези образци, ще успеем да установим обикновено взаимоотношение и в други области на нашите връзки, ще успеем да възстановим механизмите на двустранно съдействие, многочислените междуведомствени връзки, прекратени от дълго време, въпреки и не по наша самодейност. "

Лавров обърна внимание и на невиждания темперамент на актуалната среща с английския си сътрудник.

„ Буквално на следващия ден в Москва се срещат и ръководителите на министерствата на защитата на нашите страни “, означи той.

Лавров сподели, че е подготвен да разиска с Трус въпроси, свързани с осъществяването на съветските оферти за гаранции за сигурност.

„ Ще сме подготвени да обсъдим с вас въпроси, свързани с осъществяването на добре познатите съветски начинания “, сподели той по отношение на предложенията на Москва за гаранции за сигурност по време на диалозите с английския си сътрудник.

„ Разбира се, нашите страни, като непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съдружници във Втората международна война, довела до образуването на съвременна архитектура за сигурност, носят специфична отговорност за ограничение на отрицателните трендове в интернационалните връзки, влизайки в взаимно оправдателен разговор и търсене на решения, които да подсигуряват ползите на всички страни без изключение. Това е изключително значимо в този момент за евроатлантическия район ", акцентира Лавров.

На 17 декември предходната година съветското външно министерство разгласява свои планове на съглашения за гаранции за сигурност, които Москва чака от Вашингтон и НАТО. Две съглашения - със Съединените щати и с членовете на Алианса - допускат, наред с други неща, отвод от разширение на НАТО на изток, в това число отвод за допускане на Украйна в него, както и въвеждане на ограничавания за разрастване на съществено нахлуване, оръжия, по-специално нуклеарни. Вече бяха извършени няколко кръга от съвещания в разнообразни формати, само че към момента няма оповестени съглашения.

На 26 януари Съединени американски щати и НАТО предадоха на Русия писмени отговори на предложенията за гаранции за сигурност. Американската страна изиска текстовете на тези документи да не се оповестяват обществено, само че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изброиха главните им разпореждания. Според тези изказвания Западът не прави кардинални отстъпки на Русия, а обрисува насоки за по-нататъшни договаряния.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР