Отношенията между Република Северна Македония и България са се променили,

...
Отношенията между Република Северна Македония и България са се променили,
Коментари Харесай

Никола Димитров: България ни изнудва

Отношенията сред Република Северна Македония и България са се трансформирали, откакто София е нарушила член 2 от Договора за добросъседство, който гласи, че София ще оказва помощ на съседите си по европейския път. Това съобщи вицепремиерът на югозападната ни съседка Никола Димитров, съобщи телевизия. Той акцентира още, че не може да има прогрес в връзките сред страните " в атмосфера на изнудване от България ".

„ В основата на Договора за другарство с България беше това, държавните управления и политическите водачи да се занимават с сегашното и бъдещето, а историците да се занимават с историята. Това, което политиката може да направи, е да сътвори удобен климат - обществата, университетските среди, членовете на Комисията за историческо развиване да приказват свободно и намерено. Това, което се случи, е - връзките с България се трансформираха, защото тя наруши член 2 от Договора за добросъседство, който гласи, че София ще ни помогне по европейския път, няма да ни пречи, а най-малкото ще ни блокира. Наложиха ни несъгласие два пъти и проблематизираха нещо, което е доста вътрешно, нашия език - македонският език, на европейско равнище и в този смисъл тези стъпки направиха същинския почтен разговор доста сложен.

Това е главният проблем сега. Ще продължим да се стремим да разгадаем този проблем. Колкото повече има доверие и почитание към другия и въпросите, които са значимия за другия, толкоз по-лесно ще върви разговора по всички въпроси, които са значими за двете страни “, съобщи Димитров в отговор на въпрос на публицист.

Той добави, че „ огромният проблем за напредъка както в историческите диалози, по този начин и в другите въпроси, при които имаме разлики, е атмосферата на изнудване “.

„ И македонският, и българският народ, както и доста други балкански нации, имат сентенция „ принудително няма красота “. За същинска непосредственост и за същински прогрес не може и да става на въпрос, в случай че остане тази атмосфера на опасност. Трябва да има взаимно почитание, би трябвало да има по-голямо схващане на чувствителността на другия. Не може да се сътвори непосредственост и другарство без такова обикновено почитание и по никакъв метод не могат да се основат непосредственост и другарство със закани “, акцентира вицепремиерът на югозападната ни съседка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР