Отношенията между Москва и Пхенян, които и преди бяха много

...
Отношенията между Москва и Пхенян, които и преди бяха много
Коментари Харесай

Сближаването между Русия и Северна Корея върви по три направления

Отношенията сред Москва и Пхенян, които и преди бяха доста мощни, доближават нови висоти пред очите ни. Това беше доказано от визитата на съветския външен министър Сергей Лавров в КНДР. Какво беше разисквано по време на това пътешестване и кои основни области станаха най-важни за взаимоотношението сред двете страни?

Това е третата среща на високо ниво сред Русия и КНДР за последните три месеца. Първо през юли ръководителят на съветското министерство на защитата Сергей Шойгу отлетя за Пхенян. След това през септември Ким Чен-ун дойде във Владивосток, където се срещна с Владимир Путин в коридорите на Източния стопански конгрес. Е, в това време той посети обекти, които го интересуваха - да вземем за пример космодрома “Восточни ”.

Сега Лавров посети Пхенян - първо, по думите му, той организира " подробни, съответни договаряния по всички въпроси на двустранното взаимоотношение " със своя севернокорейски сътрудник Чой Сон-хуей, а по-късно се срещна с водача на КНДР Ким Чен-ун. А в дипломатическата процедура такива срещи отвън сан (когато даже не министър-председателят, а министър се среща с държавния глава) нормално значат, че сред страните са открити такива доверителни връзки, когато протоколните въпроси (които за КНДР, както за всяка източна страна са съвсем свещени) отстъпват на назад във времето.

“Блумбърг ” назовава задачата на това посещаване подготовка за огромна руско-севернокорейска среща на високо ниво - въпреки всичко Владимир Путин одобри поканата на другаря Ким да посети Северна Корея. Министърът обаче имаше и други задания.

Съдейки по публични изказвания, Лавров е пристигнал да извърши договореностите, реализирани сред водачите на двете страни. „ Президентът на Руската федерация Владимир Путин изиска да му предам моите най-хубави пожелания и удостоверение за подготвеност да осъществим всичко, за което се договорихте. Съответната работа към този момент е почнала “, сподели съветският министър на среща със севернокорейския водач.

Тези думи може да накарат доста западни политици да наострят уши. В последна сметка тези съглашения могат да бъдат най-различни.

Първо, икономическият сегмент. Русия демонстрира огромен интерес към севернокорейската минна промишленост, а също по този начин е подготвена да взе участие в инфраструктурни планове в КНДР.

„ През ноември в Пхенян е планувано десетото съвещание на Междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие, напомня съветският министър. “ Има геоложки изследвания, има и проекти за доставка на енергийни запаси и други артикули, които нашите другари от КНДР имат потребност “, добави той. По едно време минният бранш беше един от най-важните детайли на севернокорейската стопанска система, само че през 2017 година Съветът за сигурност наложи наказания върху износа на разнообразни руди от КНДР.

Второ, можем да приказваме за военно-техническо съдействие. Американците настояват, че това съдействие към този момент е в ход. Те споделят, че сякаш разполагат със сателитни изображения, доказващи, че през последните месеци „ хиляди контейнери “ с военна помощ са били доставени от КНДР в Русия. Сергей Лавров назова тези изказвания клюки. Във всеки случай както Москва, по този начин и Пхенян имат цялостното право да подписват всевъзможни контракти, които не опонират на отговорностите им по интернационалното право.

Трето, приказваме за политическо и дипломатическо съдействие. По-точно за допустима смяна на вектора на съветската политика по отношение на Източна Азия като цяло и КНДР в частност. Например Москва и Пхенян се сближават в позициите си във връзка с общите врагове в Източна Азия. Само преди няколко години в съветския дискурс беше всекидневно да не се натъртва прекалено много на споменаването на държанието на имперска Япония по време на Втората международна война. Нейните военни закононарушения против народите на Източна Азия (същите корейци - както северни, по този начин и южни) бяха не по-малко жестоки от тези на немските Секретен сътрудник.

Все отново защото Япония зае антируска позиция през 2020 година след отдръпването на премиера Шиндзо Абе и по-късно през 2022 година стана един от главните мотори на антируските наказания, позицията на Москва беше поправена. И нейната изразителност към японците стартира да наподобява на тази, идваща от Китай и КНДР.

„ За наше общо огромно страдание, събитията от последните доста години демонстрират, че японският милитаризъм и американската надмощие не са изчезнали на никое място. Западният колониализъм напълно остава съществена задача и посока на деяние на европейците, американците и японците “, сподели Сергей Лавров. Поставяйки „ европейци, американци и японци “, разграничени със запетая, той сплоти всички в общ групов Запад, на който се опълчват Русия, Северна Корея и Китай.

Освен това, съгласно някои специалисти, Москва може да обясни позицията си във връзка с севернокорейската ракетно-ядрена стратегия.

„ На избран стадий, до момента в който имахме обичаен международен ред, той значително се основаваше на правилата на неразпространение на нуклеарни оръжия, на обстоятелството, че нуклеарните оръжия бяха позволени единствено на членовете на Голямата петорка. Следователно претенциите на Северна Корея към нуклеарния клуб бяха разбрани, само че не и признати. Москва можеше да спори с Вашингтон по отношение на ограниченията за наказания, само че концепцията „ нова стъпка на Северна Корея в тази посока значи нови наказания “ не беше сложена под въпрос “, споделя да вземем за пример Константин Асмолов, водещ откривател в Центъра за корейски проучвания към Института на Китай и модерна Азия на РАН.

Сега обстановката евентуално ще се промени, счита специалистът: „ Днес съветската позиция е следната: ние поддържаме глобите, които бяха в действие, само че започваме да тълкуваме тези формулировки по-общо и започваме да търсим правни дупки в разпоредбите. " И нито Русия, нито Китай към този момент няма да се причислят към никакви наказания против КНДР.

Западните страни, несъмнено, са уплашени от този метод. „ Санкциите, наложени от водещите демокрации на Путин и Ким, ги сближиха, което може да направи света малко по-опасен, в сравнение с е “, написа “Блумбърг ”. Те ги приближиха до „ непобедимите приятелски връзки “, както ги назова севернокорейският външен министър Чой Сон-хуей.

Освен това някои специалисти започнаха да приказват за основаването на самобитна ос Русия-КНДР-Китай. Като контраст на другите два проамерикански районни триъгълника – САЩ-Южна Корея-Япония и Австралия-Великобритания-САЩ (или АУКУС).

Говоренето за ос обаче наподобява прибързано. Позициите на Москва, Пхенян и Пекин в действителност се сближават. Всеки от участниците в двата проамерикански триъгълника в действителност е зложелател на Русия, КНДР и Китай. Все още обаче няма смисъл да приказваме за тройна ос. Оста се нуждае от публични съглашения за съюз - само че такива няма. Необходима е единна външна и отбранителна политика – само че и те не се обрисуват. Все отново позициите на страните отвън източноазиатския район са много разнообразни.

От друга страна, ос не е нужна. И Москва, и Пекин, и изключително Пхенян, правят оценка прекомерно високо личния си суверенитет и схващат, че в ерата на многополюсния свят най-изгодната настройка са ситуационни партньорства, учредени на ползи. Когато страните, които си имат доверие, координират политиките си по въпроси от съвместен интерес. Без официални отговорности и разноски, свързани с тези отговорности. „ Ние не сме другари с никого против никого, а единствено в името на насърчаването на взаимноизгодни и забавни планове “, изясни съветският министър.

Всъщност тъкмо това явно е правил Сергей Лавров в Пхенян. Обсъдил е с другаря Ким по какъв начин Русия и Северна Корея могат взаимно да подсигуряват сигурността и ползите си в Източна Азия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР