Отношенията между Меркел и Путин може да са по-малко двусмислени

...
Отношенията между Меркел и Путин може да са по-малко двусмислени
Коментари Харесай

Германия дава заявка за по-твърда линия спрямо Русия

Отношенията сред Меркел и Путин може да са по-малко двусмислени през идващите години

Още по тематиката
Съединени американски щати ще разгласят нови наказания против Русия, Москва счита да отвърне

Мерките ще обиден фирмите, които " работят с съоръжение, обвързвано с Асад и използването на химически оръжия "
16 апр 2018
Мнения Daily - При спор първо взривяват мостовете

И още: Кое е първото – лъжата или глупостта; Пожарът в Кемерово обърна настроенията в Русия
4 апр 2018 Russlandversteher или Putinversteher. Така в Германия се назовават политиците, които " схващат " или по-скоро симпатизират на Кремъл и съветския президент Владимир Путин. Доскоро Германската социалдемократическа партия (ГСДП) беше главният извор на така наречен Russlandversteher. Такива са да вземем за пример някогашният министър на външните работи Зигмар Габриел, предшественикът му (и сегашен президент) Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерът преди Меркел Герхард Шроьодер, които поддържаха метода на съдействие с Москва.

Но със промяна на поколенията идва и промяна в политически убеждения, или най-малко това алармират дейностите на новия първи посланик на Германия Хайко Маас, написа Politico. Маас, който е на поста от близо месец, употребява първото си изявление - пред немското издание Spiegel, с цел да разкритикува Русия по редица тематики, в това число поддръжката за режима на Башар ал Асад и убийството на двойния сътрудник Сергей Скрипал.

Хайко Маас: Русия работи все по-враждебно

" Когато става въпрос за политиката ни по отношение на Русия, би трябвало да осъзнаем действителността. За жал Русия работи все по-враждебно ", споделя Маас пред Spiegel. От изявлението излиза наяве, че съгласно министъра Москва е " сложен сътрудник ", който не може да предложи градивни хрумвания за решаването на спорове.

Заявките на новия първи посланик дават учредения да се чака в случай че не завой, то най-малко повече изясненост в политиката към Москва. " Позицията на Германия по отношение на Русия може да стане по-малко двусмислена през идната година и това евентуално е добра вест ", разяснява пред Politico Йорг Форбрих, анализатор от German Marshall Fund.

Маас към този момент получи поддръжката на министъра на защитата Урсула фон дер Лайен от партията на Ангела Меркел. " Убедена съм, че изводите на сътрудника Маас за Русия за изцяло верни ", разяснява тя, откакто в изявление пред Bild am Sonntag също разкритикува Русия поради дейностите й в Източна Украйна, Крим и Сирия.

Според президента Щайнмайер обаче с тази изразителност Германия рискува отчуждаването на Русия, което може да има рискови последствия. Пред същото издание той съобщи, че диалогът с Москва би трябвало да остане алтернатива за държавното управление.

В текст за различен немски вестник - Tagesspiegel, някогашният първи посланик Зигмар Габриел пък се опита да върне топката назад в полето на Маас. Габриел написа, че връзката сред химическата офанзива в Дума и сирийските държавните елементи към момента не е открита, като също по този начин не пропусна да спомене обвиняванията на Съединени американски щати против режима на Саддам Хюсеин и хипотетичното съществуване на оръжия за всеобщо поразяване в Ирак.

" Северен поток 2 " под въпрос

Но сигналите за смяна на тона идват и от канцлерството. Преди две седмици Ангела Меркел съобщи, че Германия няма да поддържа построяването на газопровода " Северен поток 2 ", преди да бъде изяснена директната роля на Украйна. Това се случи след срещата ѝ с украинския президент Петро Порошенко в Берлин.

Позицията на Меркел бе непредвидена, като се има поради, че в края на март градежът на немската част от газопровода получи последното нужно позволение от Берлин, а немското държавно управление от години лобира за плана макар възраженията на сътрудници от Европейски Съюз и Съединени американски щати. През 2016 година Зигмар Габриел беше представен от Кремъл по какъв начин в диалог с Владимир Путин споделя, че ще накара Брюксел да не се бърка в плана. Друг Russlandversteher и лобист за построяването на газопровода - някогашният канцлер Герхард Шрьодер, сега е в борда на шефовете на " Газпром " и " Роснефт ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР