Отношенията между Китай и Германия предстои да навлязат в нова

...
Отношенията между Китай и Германия предстои да навлязат в нова
Коментари Харесай

"Бурните времена" и Тръмп тласнаха Германия към партньорство с Китай

Отношенията сред Китай и Германия следва да навлязат в нова фаза, съобщи през днешния ден китайският президент Си Цзинпин след среща с немския канцлер Ангела Меркел, съобщи aгенция " Ройтерс ".

" Китайско-германските връзки ще имат ново начало, в което се нуждаем от пробиви ", сподели Си на взаимна конференция с Меркел. " Добре сте пристигнали тук в тези бурни времена за света ", сподели немският канцлер на китайския президент в миг, когато новото ракетно тестване на Северна Корея може да хвърли сянка върху започващата в петък среща на водачите на Г-20, съобщи ДПА.

По думите на Меркел Китай и Германия могат да допринесат за " усмиряване на тази неукротимост и за основаване на по-спокоен свят ".

Пекин и Берлин, които са на противоположни отзиви с американския президент Доналд Тръмп по въпроса с климата, дадоха обещание да работят дружно в региона на търговията и въздушно-космическите разработки, да реализират прогрес към съглашение за свободна търговия и да си спомагат за развиването на Африка и Афганистан.

Меркел сподели, че гледа с положително око на самодейността на Си, наречена " Икономическият пояс на Пътя на коприната ", която приканва за разширение на търговията в Азия, Африка и Европа с вложения в пристанища, железопътни линии и други инфраструктурни обекти. " С наслаждение бихме взели участие в такива планове и се надяваме на транспарантен развой по публични поръчки ", съобщи немският канцлер.

Шест месеца по-късно

През януари президентът Си се изяви като рицар на свободния пазар на Световния стопански конгрес в Давос, в опит да замести Съединени американски щати в световното водачество. По това немските водачи към момента чакаха Тръмп да изостави протекционистката си изразителност и да укрепи партньорството със западните страни, напомня организация " Ройтерс ".

Шест месеца по-късно Си застава един до друг с Меркел преди срещата на Г-20. Тревогите за достъпа до пазара и европейските корпорации, завладяни от Китай, тласкат Германия в чудноват съюз с Пекин, до момента в който Тръмп упорства на своето " Америка първа ".


© Axel Schmidt, Reuters

Сега Си е съдружник на канцлера, а американският президент – противник, що се отнася до дневния ред на срещата в Хамбург. Посещението на китайския държавен глава ще премине през обща конференция, обяд и вечеря с Меркел, както и разкриване на нов дом за двете китайски панди в зоопарка в Берлин.

Деликатен миг

Германия прегръща в Китай в рисков миг: Тръмп притиска Пекин да сдържи Северна Корея, която за следващ път изстреля ракета към Япония; заплашва Китай с наказателни ограничения върху стоманения бизнес; американски боен транспортен съд мина покрай остров в Южнокитайско море, който Пекин твърди, че има. Си се нуждае от сътрудници и Берлин е добър избор.


© Axel Schmidt, Reuters

В публикация, оповестена в " Ди Велт ", той писа, че двете страни би трябвало да поемат отговорност за мира, стабилността и просперитета. Германците приказват по-открито. Берлин не се бои да подлага на критика Пекин за кибершпионажа и отношението към нобеловия лауреат Лю Сяобо. В изявление за " Виршафтвохе " предходната седмица Меркел изрази паника от това по какъв начин Китай третира немските компании и опитите на страната да настрои европейските страни една против друга.

" Пекин счита Европа за азиатски полуостров. Ние сме на друго мнение. Въпреки това, факт е, че някои елементи от немската промишленост заявисят от Китай. Така че би трябвало да се оправим с настояванията на Китай по метод, който носи естетика и изгода и на двете страни ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР