Отношенията между България и Македония са сложни и изискват време,

...
Отношенията между България и Македония са сложни и изискват време,
Коментари Харесай

Захариева: Отношенията с Македония са сложни

Отношенията сред България и Македония са комплицирани и изискват време, изключително по историческите въпроси. Двете страни обаче работят интензивно в тази тенденция и за последните 2 години е реализирано повече, в сравнение с за предходните 30. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева.
Подкрепата ни към европейската интеграция на Македония не е безусловна, а изискванията не ги слагаме в този момент. " Темата Македония визира всички, тя е национална идея за България. Тя постоянно е обвързвана с изискването за добросъседски връзки ", означи Захариева.
" Няма по какъв начин да се стремиш да станеш член на Европейския съюз, в случай че имаш нерешени двустранни връзки, това е един от главните аршин за участие в Европейски Съюз ", напомни тя.
София изисква от Скопие да каже истината за историята и да спре враждебните дейности към българите. Захариева напомни, че в предишното македонските управляващи са финансирали филми, които са били искрено враждебни към България.
До края на годината българо-македонската комисия трябвало да реализира прогрес по значими въпроси, свързани с исторически персони като Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание. " Комисията по тази причина е от историци, с цел да се схванат по общи текстове ", уточни Захариева. Българските и македонските историци свършили много работа, само че нещата се случвали прекомерно постепенно.
Икономическите връзки с Македония очевидно са се подобрили след подписването на контракта за добросъседство. Само за 5 месеца двустранната търговия се е нараснала с 13%. " Много повече български вложители се интересуват от Македония и желаят да влагат. Иска ми се да видя и повече български медии там ", сподели външният министър. Между двете страни имало и по-силен културен продан, общи планове, театри, фестивали и така нататък
Захариева приказва и за подобряването на транспортната съгласуваност с Македония. Коридор 8 (свързващ двете страни, б.р.) е един от тези, за които са отпуснати най-вече средства. ГКПП-тата щели да се разширят в най-скоро време. " От Благоевград до най-близкия македонски град би трябвало да се стига за 20-25 минути, а до Скопие – за 2 часа, най-много 2 часа и половина – това е задачата ", уточни външният министър и добави, че хората в двете страни желаят да бъдат дружно.
По думите ѝ в последните 2 години в връзките сред София и Скопие са се случили повече неща, в сравнение с през последните 30 години, само че изглаждането на разликите изисква още време. Българо-македонският контракт е доста по-сложен спрямо контракта с Гърция. " Историческата част сред България и Македония е доста по-трудна. Цялата еднаквост, цялата история и битие на Македония като република се основава на части от общата ни история ", означи Захариева.
Според нея в отношението към Скопие е необходим баланс сред твърдата и меката дипломация и тъкмо по този начин работи българското държавно управление.
Захариева разяснява изявите на Волен Сидеров в снощното предаване " Референдум " по Българска национална телевизия. " Сидеров обсеби по неприемлив и неуместен метод ефира, никой различен не съумя да каже нищо. Сред всичките викове и обвинявания, главно към Вътрешна македонска революционна организация, не съумях да схвана с каква платформа и концепция се явява " Атака " на локалните избори ", сподели външният министър.
Според Захариева Сидеров постоянно се демонстрира по сходен метод преди избори, а държанието му явно е метод да стимулира електората си. " Това не е методът да се борим за гласовете на българите. Ние в ГЕРБ се борим с хрумвания ", посочи Захариева.
Подобно държание е неприемливо за всеки българин, който се изявява в ефир, а какво остава за народен представител и претендент за кмет, означи тя.
По думите ѝ, в редките случаи, когато се налагало да беседват по работа, водачът на " Атака " не се държал по сходен метод. Според Захариева поведение като снощното на Сидеров отблъсква хората от политиката.
Външният министър разяснява и натрупващите се кавги в медиите у нас, в това число прекъсването на стратегия " Хоризонт " на БНР. " Посегателство против свободата на словото не би трябвало да има и ние по никакъв метод не го поддържаме ", безапелационна бе тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР