Отнемането от страна на Генералния щаб на украинската армия на

...
Отнемането от страна на Генералния щаб на украинската армия на
Коментари Харесай

Журналисти се опълчиха на военните в Киев: Върнете акредитациите на CNN и Sky News!

Отнемането от страна на Генералния щаб на украинската войска на акредитациите за отразяване на бойните дейности в Украйна на минимум шест екипа, измежду които на кореспондентите на CNN, Sky News и водещи местни редакции провокира напрежение сред медиите и информационните структури на ВСУ. 

За неотложно връщане на акредитациите на всички медии, чиито позволения за работа бяха отнети от Генералния щаб на ВСУ поради нарушение на възбраната да влизат без позволение в Херсон, се обяви първо неофициалното обединяване на украинските медии, публицисти и цивилен организации „ Медиарух “. Призивът на съсловната организация, адресиран до президента Володимир Зеленски и началника на Генералния щаб на ВСУ ген. Валерий Залужни и министъра на защитата Олексий Резников, е подписан от локални и задгранични публицисти, военни и медийни специалисти, организации и редакции.

Гилдията изисква от управляващите „ да подхващат незабавни ограничения за разрешаване на конфликтната обстановка, породена от неефективността и непрофесионализма на информационните структури на Министерството на защитата и по-специално на Съвместния координационен пресцентър на Оперативно командване „ Юг “, заяви порталът „ Детектор Медия “. 

Колегите на „ осъдените “ желаят управляващите да върнат акредитацията на всички украински и задгранични екипи, отразявали събитията в Херсон. Освен това публицистите упорстват за вътрешно следствие на „ непрофесионалната работа на информационния отдел на ОК „ Юг “.

„ Репортажите на украински и задгранични публицисти, направени в освободения Херсон, имаха голям принос за нашата победа. Кадри на сътрудници от CNN, SkyNews и други водещи задгранични и украински медии обиколиха света. Те станаха очевидци на насладата, с която херсонци посрещат украинската войска, опровергавайки лъжите на съветската агитация. Техните материали са, също по този начин извънредно значими документи от украинската история, която се основава сега “, се споделя в декларацията на Медиарух.

Според създателите на обръщението разбирането на особеностите на работата на публицистите по време на войната и нежеланието да се основат идентични и транспарантни правила на работа е довело до основаване на осведомително напрежение и информационна рецесия. „ Опитът да се забрани всичко освен не работи, само че и вреди на страната ни. А тези, които търсят елементарни решения, основават комплицирани проблеми “, пишат създателите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР