Отмяна на забраната за внос на стоки от Украйна е

...
Отмяна на забраната за внос на стоки от Украйна е
Коментари Харесай

Пуснаха пак вноса от Украйна и др. решения

Отмяна на възбраната за импорт на артикули от Украйна е най-важното решение на служебния кабинет Донев-2 през днешния ден.

С него то суспендира личната си възбрана, наложена преди по-малко от две седмици.

Ето и другите решения:

Правителството одобри Доклад за положението на администрацията през 2022 година

Министерският съвет одобри Доклад за положението на администрацията през 2022 година Ежегодно, в осъществяване на Закона за администрацията, по предложение на министър-председателя, Министерският съвет приема Доклад за положението на администрацията.

Докладът за положението на администрацията през 2022 година отразява положението на администрациите във връзка с: развиването на административните структури; човешките ресурси; изискванията за реализиране активността на администрацията и достъпа до социална информация.

В Административния указател, секция „ Информация “/„ Годишни доклади “ на адрес iisda.government.bg/annual_reports се разгласяват информации с информация, попълнена от администрациите за годишния отчет за 2022 година

Докладът за положението на администрацията през 2022 година е направен на база информацията, попълвана от администрациите и съдържаща се в Интегрираната осведомителна система на държавната администрация, като е употребена и информация и от други източници.

Приета е Актуализирана държавна политика по обмисляне и систематизиране на радиочестотния набор в България

Министерският съвет одобри Актуализирана държавна политика по обмисляне и систематизиране на радиочестотния набор в България. С измененията са отразени нови решения на Европейската комисия и рекомендации от последната Световна конференция по радиосъобщения, които ще обезпечат условия за дейно потребление на радиочестотния набор.

Очертани са новите трендове в потреблението на спектъра в международен мащаб, като основен детайл в цифровизацията на стопанската система и основаването на нови вероятности в редица браншове.

Посочени са дейностите, които да се подхващат, с оглед развиването на конкурентен съобщителен бранш и увеличение на обществените и стопански изгоди от потреблението на радиочестотния набор.

Приет е План за деяние за интервала 2023-2024 година за осъществяване на Националната тактика за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване 2030

Правителството одобри План за деяние за интервала 2023-2024 година за осъществяване на Националната тактика за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване 2030 и Отчет на Плана за деяние за интервала 2021-2022 година

Основният фокус в документа е подложен върху ограниченията в региона на заетостта и образованието. Сред акцентите в Плана за деяние са и дейностите за поощряване стартирането и развиването на обществени предприятия, повишение на междинната и минималната работна заплата, обезпечаване на достъп до качествено опазване на здравето, увеличение на размерите на пенсиите. Документът включва и ограничения за основаване на условия и гаранции за равнопоставеност и пълноценно присъединяване на хората с увреждания във всички области на публичния живот и обезпечаване на социално-икономическата им отбрана.

Изпълнението на Плана за деяние цели освен реализиране на другите цели на политиката за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване, само че и възстановяване на координацията сред всички ангажирани институции. Реализирането на плануваните в документа ограничения и действия ще способства и за постигането на националната цел на България за понижаване на броя на хората в риск от беднотия или обществено изключване със 787 000 души до 2030 година

Одобрено е изменение на Плана за деяние по обществена стопанска система за интервала 2022-2023 година

Правителството одобри изменение на Плана за деяние по обществена стопанска система 2022-2023 година Необходимостта от изменението е по отношение на отсрочване на две от дейностите, финансирани със средства от Европейския обществен фонд + по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година, и включването им в идващия двугодишен План за деяние по обществена стопанска система 2024-2025 година

Измененията и допълненията в документа ще спомогнат за основаване на среда за обмяна на информация и положителни практики, оферти на решения, ограничения, политики в региона на обществената стопанска система на ниво Европейски Съюз, както и за поощряване на присъединяване на други държави-членки.

Реализирането на дейностите, съгласно промени проект, ще спомогне за цифровото трансформиране, видимост и консолидиране на бранша на обществената стопанска система посредством усъвършенстван достъп до информация и благоприятни условия за пазарна реализация на основаните артикули и услуги.

Одобрена е актуализацията на Националната стратегия за промени на Република България

за 2023 година

Министерският съвет одобри актуализация на Националната стратегия за промени (НПР) на Република България за тази година. Документът е направен в границите на годишния цикъл на Европейския учебен срок и е съгласуван с Годишната тактика за резистентен напредък за 2023 година, Доклада по механизма за ранно предизвестие, с които се слага началото на семестъра за 2023 година, средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2024-2026 година и с Конвергентната стратегия на Република България (2023-2026 г.).

Акцентът в НПР е подложен върху областите от Националния отчет от 2022 година и върху напредъка в адресирането на Специфичните рекомендации на Съвета от предходната година. Заложените в програмата задължения са съобразени и с осъществяването на правилата и правата от Европейския дирек на обществени права. Представени са и ограничения за осъществяване на Целите на Организация на обединените нации за стабилно развиване.

Изпълнението на Националната стратегия за промени ще адресира и препоръчаните промени в Икономическия обзор на България от Организацията за икономическо съдействие и развиване от 2023 година, подсилвайки синхрона сред Плана за възобновяване и резистентност и процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Одобрена е Рамка за финансова подготвеност за възрастни

Със свое решение държавното управление утвърди Рамка за финансова подготвеност за възрастни на Република България (Рамката).

Рамката е призната в осъществяване на първия приоритет от Националната тактика за финансова просветеност и Плана за деяние (2021-2025 г.) към нея, признати от държавното управление през февруари 2021 година Тя се основава и подхожда на Рамката за финансова подготвеност за възрастни на Европейския съюз и Международната мрежа за финансово обучение към Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Разработването и приемането на рамка на компетентностите в региона на финансовото обучение е значима крачка за реализирането на останалите цели на националната тактика и оперативния проект към нея.

Новоприетата рамка е предопределена да служи като концептуална основа, която да се употребява при създаването, използването и актуализирането на осведомителни и просветителни стратегии в региона на финансовата грамотност; за подкрепяне на основаването и създаването на образователни материали и принадлежности за финансово образование; за подкрепяне на основаването на частни или публични акции за повишение на осведомеността в региона на персоналните финанси, както и за улеснение на оценката на самодейностите, ориентирани към повишение на финансовите компетентности на българите.

Създава се Център за незабавна здравна помощ по въздуха

Министерският съвет одобри план на Постановление за основаване на Център за незабавна здравна помощ по въздуха. Целта е стабилно решение на въпроса за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на лица със незабавни положения, при които е неотложно превозване във допустимо най-кратки периоди на огромни дистанции. При нужда центърът ще бъде зает и с превозването на медицински експерти или екипи при зародила донорска обстановка, с превозването на органи, предопределени за трансплантация, на кръв и кръвни съставки. Сред предметите на активност на новата конструкция е и обезпечаването на медицински експерт или екип при нужда от привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго.

Дейността на центъра ще се реализира от стационарни диспечерски екипи в координационна централа и мобилни незабавни екипи, в това число реанимационни, лекарски, долекарски и домедицински.

Организирането на националната система за оказване на здравна помощ по въздуха ще съкрати времето за реакция и ще увеличи качеството на оказваната в нужния размер здравна помощ на пациенти в незабавни положения.

Създаването на Център за незабавна здравна помощ по въздуха ще причисли страната към европейската система на HEMS и ще усъвършенства готовността на системата за незабавна здравна помощ за реагиране при спешни обстановки.

Със същото Постановление на Министерския съвет се разкриват два нови филиала за незабавна здравна помощ – в гр. Сърница към ЦСМП – Пазарджик и в гр. Приморско към ЦСМП – Бургас, посредством които ще се отговори на потребностите от обезпечаване на незабавната здравна помощ в тези два региона.

768 жилища в 14 многофамилни здания са актуализирани през 2022 година

Общо 768 жилища в 14 многофамилни здания са актуализирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания (НПЕЕМЖС) през 2022 година Това излиза наяве от утвърждения от държавното управление отчет за напредъка по осъществяването на ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия през предходната година.

Към 31 декември 2022 година със стартирани действия са 99,4% от всички 2022 здания със подписани контракти за целево финансиране по програмата. От старта й през 2015 година до края на 2022 година общият брой на реновираните блокове в страната е 1 953.

Въведените в употреба през предходната година 14 здания се намират в областите София (9 сгради). Варна (2 сгради), Добрич, Ловеч и Плевен (с по 1 сграда).

В края на 2022 година в развой на осъществяване на строително-монтажни работи са били 13 здания с 817 жилища. Предвижда се през 2023 година да бъдат актуализирани още 17 многофамилни жилищни здания в страната на обща стойност 16 672 281,98 лева

Интересът към НПЕЕМЖС продължава да бъде огромен. Непосредственият социално-икономически резултат се показва в понижаване на разноските за отопление на семействата и възстановяване на здравословните условия за живот. Извършените обновителни работи по постройките основават приятна витална среда, което води до смяна в образа на цели квартали. Допълнително Програмата основава претовареност и усилва финансовите приходи както в строителния бранш, по този начин и в транспортния отрасъл, хранилища, логистичните центрове и други.

Като позитивен резултат от реализирането на ограниченията се регистрира и подобряването на качеството на околната среда, в резултат на спестени излъчвания на парникови газове.

Удължава се Националната стратегия за запазване на околната среда и понижаване риска от бедствия

Срокът за осъществяването на Националната научна стратегия „ Опазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия “ се удължава до края на 2024 година, реши държавното управление. Тя е ориентирана към осъществяване на научни проучвания за да се обезпечи устойчива, удобна и по-безопасна среда на живот за популацията в страната.

Изпълнението на програмата ще способства за превъзмогване на фрагментацията в научноизследователската система и интеграцията на научноизследователския капацитет. Освен това ще се реализира споделено потребление на построената инфраструктура, както и централизация на финансови запаси за решение на значими за обществото проблеми. Основни цели на Националната стратегия са привличане на наши учени за изследователска работа в български научни и научно-образователни институции, както и трансфер на познания и възстановяване качеството на висшето обучение в страната.

Научната стратегия беше утвърдена през 2018 година със период на осъществяване до края на 2023 година Удължаването на нейния период ще разреши сполучливо привършване на всички действия и осъществяване на спомагателна задача, обвързвана с създаване на характерни и подробни природозащитни цели за предпазена зона BG0000636 „ Ниска Рила ” от екологична мрежата НАТУРА 2000.

Закрива се факултет „ Стопанско ръководство “ в Лесотехническия университет – София

Закрива се факултет „ Стопанско ръководство “ в структурата на Лесотехническия университет – София. Това реши държавното управление след искане на ректора на висшето учебно заведение по решение на университетския съвет.

Лесотехническият университет включва в структурата си шест факултета – „ Горско стопанство “, „ Горска индустрия “, „ Екология и ландшафтна архитектура “, „ Ветеринарна медицина “, „ Стопанско ръководство “ и Агрономически факултет.

Във факултет „ Стопанско ръководство “ се образоват студенти по специалностите „ Стопанско ръководство “ от професионално направление „ Администрация и ръководство “ и „ Алтернативен туризъм “ от професионално направление „ Туризъм “. Броят на студентите и докторантите е 62-ма. Преподавателите на главен трудов контракт са общо 20 и броят им не подхожда на условията в Закона за висшето обучение.

Студентите по „ Стопанско ръководство “ ще продължат образованието си по специалността във факултет „ Горско стопанство “. Студентите по „ Алтернативен туризъм “ и тези в магистърската стратегия „ Управление на различния туризъм “ ще продължат във факултет „ Екология и ландшафтна архитектура “. Докторантите ще продължат подготовката си във факултетите „ Горско стопанство “ и „ Екология и ландшафтна архитектура “, в които преподават техните научни ръководители.

Със закриването на факултета всички структурни звена на ЛТУ ще дават отговор на условията на закона, ще се усъвършенства финансовото положение на университета и факултетите при опазване на университетския състав и образованието в упълномощените професионални посоки. Закриването на факултета влиза в действие от 1 юли 2023 година

Министерство на вътрешните работи и МО ще могат да предлага по-голям банкет в направление „ Националната сигурност ”

Академията на Министерството на вътрешните работи и висши военни учебни заведения ще могат да образоват повече студенти по професионално направление „ Национална сигурност “, в случай че системите на Министерство на вътрешните работи и на защитата се нуждаят от повече фрагменти за гарантиране сигурността на страната.

Това разрешава смяна в Постановление на Министерски съвет № 64 от 2016г., която прибавя логаритъм за установяване на приема в четири висши учебни заведения, друг от този, който се ползва за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в останалите държавни университети.

Освен в Академията на Министерство на вътрешните работи, фрагменти за запазване на националната сигурност се приготвят и в три висши военни учебни заведения – Военна академия „ Георги Стойков Раковски “ – София, Национален боен университет „ Васил Левски “ – Велико Търново и Виеше военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “ – Варна.

Кадри за националната сигурност се образоват и в други университети, само че единствено на възпитаниците на тези четири учебни заведения се обезпечава наложителна работа в съответните структури, което е причина за гарантиране на нужния брой готови фрагменти за осъществяване на функционалните задания на държавните органи.

Обучението на по-голям брой студенти ще бъде допустимо след стимулирано предложение на министрите на вътрешните работи и на защитата до министъра на образованието и с решение на държавното управление.

Правителството позволи влизане на кораби на Румъния в морските пространства на Република България

Министерският съвет на Република България одобри Решение за разрешаване влизането в морските пространства на Република България и посещаване на пристанище Бургас на катери с тактически знаци „ МАI3063 “, „ МАI3064 “ и „ МАI3067 “ на Гранична полиция на Румъния.

Същите ще вземат участие в взаимната интервенция THEMIS 2023, провеждана от FRONTEX във водите на Средиземно море в интервала 07 май -15 септември 2023 година.

Правителството одобри решение за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайна експозиция отдадена на тракийската просвета

Министерският съвет одобри решение за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайна експозиция отдадена на тракийската просвета, представяща движими културни полезности от фонда на Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ – БАН).

В интервала юли – ноември 2023 година в Регионалния археологически музей в Пловдив ще бъде показана изложбата „ Тракийската просвета през бронзовата ера в България “. Във краткотрайната експозиция ще бъдат включени 100 шестдесет и шест движими културни полезности от фонда на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Експонатите са от Вълчитрънското златно богатство, Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Представянето на изложбата ще способства за разпространение на неповторимите предмети, които са част от сбирката на НАИМ – Българска академия на науките.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките.

Правителството даде единодушие СБР-НК ЕАД да избърши продажба на парцел с отпаднала нужда за лечебното заведение

Със свое Решение Министерският съвет дава единодушие за продажба на обособена част от лечебно заведение – неподвижен парцел, благосъстоятелност на „ Специализирани лечебни заведения за рехабилитация – народен комплекс “ ЕАД, гр. София (СБР-НК ЕАД, гр. София).

СБР-НК ЕАД, гр. София, е лечебно заведение – комерсиално сдружение със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала, като правата на страната в него се упражняват от министъра на опазването на здравето.

Обособената част от лечебното заведение, по смисъла на § 1, т. 2 от Допълнителните разпореждания на Закона за приватизация и следприватизационен надзор (ЗПСК), съставлява неподвижен парцел Санаториум База № 2 (за деца) с 1242 кв. м. обща застроена повърхност на четири етажа, а според скици по кадастралната карта с повърхност 1384 кв. м., солидна структура, находящ се в землището на гр. Сандански, м. Смилово.

Имотът не се употребява за активността на сдружението и е с отпаднала нужда за лечебното заведение. Същият е неоперативен актив за сдружението повече от 15 години, защото не е зародила справедлива причина от потреблението му за главната активност на лечебното заведение. Предвид генерираните разноски за запазване и поддръжка, управлението на лечебното заведение е декларирало предпочитание за предписание със постройката посредством продажба.

Продажбата на обособени елементи от лечебни заведения, които са включени в листата по Приложение № 1 към член 3, алинея 1 на ЗПСК може да се извърши след решение на Министерския съвет, по предложение на органа, упражняващ правата на благосъстоятелност в капитала на комерсиалното сдружение. Съгласно ЗПСК 20 на 100 от цената на договорката ще бъдат импортирани в централния бюджет. Останалата част от паричния запас, получен от продажбата на парцела, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява за вложения директно свързани с предмета му на активност и/или за угаждане ползите на кредиторите.

За ратификация е препоръчан контракт с Европейската изпълнителна организация за нововъведения и МСП

Министерският съвет утвърди план на Закон за одобрение на контракт сред Република България и Европейската изпълнителна организация за нововъведения и МСП (EISMEA), според пълномощията, делегирани от Европейската комисия за даване на безплатни средства, Проект 101055476 – InnovativeSMEs.

Европейското партньорство за новаторски МСП/Евростарс ще подкрепя реализирането на задачите на държавната политика в региона на нововъведенията, софтуерното и икономическото развиване и напредък, като предлага поддръжка на дребни и междинни предприятия, които създават, развиват и внедряват пазарно- насочени нововъведения. Инициативата предизвиква присъединяване на заинтригувани лица от страната в взаимни иновационни планове с участници от държави-членки и трети страни, с опция за поддръжка от други начинания и принадлежности на Еврика.

Към сегашния миг средствата за осъществяване на дейностите по „ Европейското партньорство за новаторски МСП/Евростарс “ са планувани в бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) и за интервала на осъществяване на програмата – до 2027 година те ще бъдат обезпечавани в границите на бюджета на министерството.

Национален планов координатор и финансиращ орган ще бъде Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия към МИР. Средствата за финансиране ще бъдат предоставени по Правилата за ръководство на средствата от Националния иновационен фонд, ПУСНИФ-2020 година и скица за държавна помощ.

Важно е да се означи, че за осъществяването на сегашния план на акт не са нужни спомагателни разходи/трансфери/други заплащания по бюджета на МИР или по сметка за средства от Европейския съюз, за сметка на бюджети по държавния бюджет.

За ратификация е препоръчан контракт с Асоциация Еврика АИСБЛ за Консорциум „ Европейско партньорство за новаторски дребни и междинни предприятия ”

Министерският съвет утвърди план на Закон за одобрение на Договор сред Република България и Асоциация Еврика АИСБЛ за Консорциум „ Европейско партньорство за новаторски дребни и междинни предприятия “. Документът предстои на ратификация от Народното събрание, защото съдържа финансови клаузи и уговорка за арбитраж.

Получаването на статут „ план на ЕВРИКА “ на планово предложение е запазена марка за качество, гаранция за проучванията и сигурност за пазарен триумф – причина за привличане на рисков капитал.

С оглед продължение взаимното съдействие и присъединяване на Република България в Хоризонт Европа-Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения /2021-2027 г./, е подписан Договор за консорциум Европейско партньорство за новаторски МСП/ Евростарс с Асоциация Еврика АИСБЛ и държавното управление на Република България, както и Договор за даване на безплатни средства по план 101055476 – InnovativeSMEs с Европейската изпълнителна организация за нововъведения и МСП /EISMEA.

Понастоящем средствата за осъществяване на дейностите по „ Европейско партньорство за новаторски МСП/ Евростарс “ са планувани в бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа и в интервала на програмата – до 2027 година ще бъдат обезпечавани в границите на бюджета на министерството.

Към сегашния миг Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия /ИАНМСП/ към Министерство на нововъведенията и растежа е националния финансиращ орган и управлява на национално равнище програмата. До момента ИАНМСП е сключила 11 съглашения за финансиране с български участници по утвърдени планове по Съвместна стратегия „ Евростарс “ и „ Евростарс-2 “ на обща стойност 2 330 541, 34 евро. Средства за планове Евростарс досега са обезпечавани от бюджета на Националния иновационен фонд, част от бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа.

Еврика е най-голямата в света междуправителствена мрежа за нововъведения и съдействие. Предоставя услуги за намиране на сътрудник, разпространяване на информация и доста други, свързани със съдействие в региона на приложно софтуерните проучвания и новаторски бизнес за предприятия, научни проучвателен организации и университети. Целта на Еврика е пазарна реализация на резултатите от научноизследователска и развойна активност и възстановяване на качеството на живот.

Одобрен е планът на Споразумение за финансов принос към отпуснатата лихвена дотация по инструмента на Европейски Съюз „ Макрофинансова помощ + “ за даване на поддръжка на Украйна през 2023 година

Със свое решение държавното управление утвърди плана на Споразумение за финансов принос сред Република България и Европейската комисия (ЕК) според член 7 от Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета за основаване на инструмент за даване на поддръжка на Украйна през 2023 година, наименуван „ Макрофинансова помощ + “. Министърът на финансите бе акредитиран да го подпише от името на Република България, при изискване за следваща ратификация.

Инструментът „ Макрофинансова помощ + “ планува Европейският съюз (ЕС) да заеме средства от финансовите пазари или от финансови институции, с цел да даде на Украйна извънредно преференциални заеми през 2023 година с оптимален размер до общо 18 милиарда евро. Европейски Съюз се ангажира също по този начин, при положение на постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне така наречен „ лихвена дотация “ и по този метод в допълнение облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите. За да се обезпечат средствата за покриване на лихвата, страните членки ще внесат спомагателни вноски в бюджета на Европейски Съюз, като според утвърденото съглашение приносът от България ще бъде в размер до 27,3 млн. лв. за интервала 2024-2027 година или приблизително до 6,8 млн. лв. годишно.

България и Република Южна Африка ще обменят студенти

България и Южна Африка ще си сътрудничат в региона на висшето обучение. Министерският съвет утвърди план на Програма сред държавните управления на двете страни. Така за първи път ще бъде основана нормативна рамка за съдействие във висшето обучение.

Предвиждат се продан на студенти и поощряване на директното съдействие сред висшите учебни заведения в двете страни. Очаква се годишно даване на взаимен принцип на до 10 стипендии за цялостен период на постоянно образование в образователно- квалификационна степен „ бакалавър ” или „ магистър ” в държавни висши учебни заведения, като се изключи области на висшето обучение „ Здравеопазване и спорт “ и „ Изкуства “.

По Програмата страните ще обменят положителни практики и информация за просветителните системи на двете страни. Тя дава благоприятни условия и за академично съдействие, за улеснение взаимното признание на виеше обучение, добито в другата страна.

Министерският съвет одобри за сведение резултатите от постоянното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета „ Транспорт, телекомуникации и енергетика ”, част „ Енергетика ”, извършено на 28 март 2023 година, в гр. Брюксел.

На извършеното съвещание енергийните министри реализираха общ метод на Съвета по Газовия законодателен пакет, който включва предложение за Директива по отношение на общите правила за вътрешните пазари на възобновими газове, природен газ и водород и предложение за Регламент по отношение на вътрешните пазари на възобновими газове, природен газ и водород (преработка).

В рамките на законодателните действия бе извършен политически спор по предложенията за промяна на модела на електроенергийния пазар на Европейски Съюз, показани на 14 март 2023 година Законодателните оферти на Европейска комисия целят да стабилизират електроенергийния пазар, като изведат на напред във времето изгодите от възобновимите енергийни източници и в това време обезпечат по-добра отбрана на потребителите.

Постигнато бе и политическо съглашение за удължение периода на използване на Регламент (ЕС) 2022/1369 на Съвета от 5 август 2022 година по отношение на координирани ограничения за понижаване на търсенето на газ.

Одобрен е законопроект за промени в Закона за чужденците в Република България

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ). Със законопроекта се отразяват условията на правната рамка на Европейския съюз за основаването и действието на Шенгенската осведомителна система. Системата е една от главните обезщетителни ограничения, които способстват за поддържането на високо равнище на сигурност в границите на пространството на независимост, сигурност и правораздаване на Съюза, като подкрепя оперативното съдействие сред националните способени органи за граничен надзор, полицейските органи, митническите органи, службите за административен надзор на чужденците и органите, отговарящи за предотвратяването, разкриването, следствието или наказателното гонене на закононарушения или за осъществяването на санкции.

Определят се национално виновните органи за използване на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването (ETIAS). Чрез нея следва да се дава позволение за пътешестване за жители на трети страни, освободени от условието за виза, което дава опция да се реши дали наличието им на територията на страните членки не съставлява или няма да съставлява риск за сигурността, риск от противозаконна имиграция или висок епидемиологичен риск.

ETIAS ще обезпечи съгласувана и хармонизирана оценка на жителите на трети страни, по отношение на които се ползва условието за позволение за пътешестване. Освен това системата следва да способства за по – положителното информиране на заявителите по отношение на това дали дават отговор на изискванията за пътешестване до страните членки.

Предвижда се внедряване на граничните контролно-пропускателни пунктове на Системата на Европейския съюз за влизане/излизане (СВИ). Системата цели в допълнение възстановяване на ръководството на външните граници посредством определяне механизъм за инспекция за спазването на наредбите по отношение на позволения период на престой в границите на територията на страните членки, който да записва по електронен път времето и мястото на влизане и излизане на жителите на трети страни, позволени за кратковременен престой на територията на страните членки и да пресмята продължителността на техния позволен престой.

Прилагането на осведомителната система от органите за граничен надзор ще разреши повишението на сигурността при прекосяването на външните граници, посредством потреблението на автоматизиран калкулатор за пресмятане продължителността на допустимия период за краткосрочно престояване на жителите на трети страни на територията на страните членки, което ще докара до отпадане на досегашната процедура за щампосване на пътните документи при влизане и излизане през граничните контролно-пропускателни пунктове.

Одобрен е план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). С него се вкарват в националното законодателство ограничения по използване на Регламент (ЕС) 2019/1238 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на паневропейски личен пенсионен артикул. С този правилник се откриват единни правила за регистрация, основаване, дистрибуция, преносимост и контрол на непринуден паневропейски личен пенсионен артикул (ПЕПП).

ПЕПП е спомагателен непринуден пенсионен личен артикул, чиято цел е да добавя съществуващите наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули в страните членки. Рамката за основаване и предложение на ПЕПП не цели да размени или да хармонизира съществуващите национални лични пенсионни артикули или схеми, нито да засегне съществуващите национални наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули.

С оглед обезпечаване на допустимо най-широк кръг снабдители на ПЕПП и поощряване на трансграничното предложение на продукта, Регламент (ЕС) 2019/1238 урежда опцията всички финансови предприятия, които ръководят средства на клиенти и могат да правят активност трансгранично, да могат да основават и оферират ПЕПП измежду които са: кредитни институции, животозастрахователни предприятия, институции за професионално пенсионно обезпечаване, капиталови медиатори, капиталови сдружения, ръководещи сдружения и лица, ръководещи различни капиталови фондове. По този метод се цели да се подтиква и конкуренцията при предлагането на лични доброволни пенсионни артикули.

Условията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение не са избрани с регламента, защото се регистрират значителните разлики в пенсиоонноосигурителните системи на страните членки, които не са хармонизирани. Поради това, регламентът дава независимост на страните членки да дефинират изискванията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение, които ще бъдат използвани за всички снабдители, които дават подсметка за обезпечаване според българското законодателство. Условията във етапа на струпване и етапа на погашение, които се дефинират на национално равнище за обезпечените по ПЕПП лица са сходни с тези, които са използвани към настоящия народен непринуден личен пенсионен артикул – обезпечаване във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване.

Със законопроекта се вкарват и условия и за използване на Регламент (ЕС) 2020/852 за основаване на рамка за улеснение на устойчивите вложения и за изменение на Регламент (ЕС) 2019/2088. Регламент (ЕС) 2020/852 вкарва обвързване всяко дружество, което е длъжно да оповестява нефинансова информация според член 19а или член 29а от Директива 2013/34/ЕС, да включи в нефинансовата си декларация или консолидираната си нефинансова декларация информация по какъв начин и доколко дейностите на предприятието са свързани с стопански действия, които се квалифицират като екологично устойчиви според регламента.

Регламент (EC) 2020/852 вкарва и спомагателни условия за откриване на информация по отношение на условията за обявяване на информация, въведени в Регламент (ЕС) 2019/2088 по отношение на оповестението на информация по отношение на устойчивостта в бранша на финансовите услуги. В тази връзка са препоръчани промени в Кодекса за общественото обезпечаване, Кодекса за застраховането, Закона за пазарите на финансови принадлежности, Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение и Закона за Комисията за финансов контрол.

Чрез преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират промени и в Кодекса за обезпечаване, които са по отношение на обезпечаване използването на Международен стандарт за финансово отчитане 17 „ Застрахователни контракти “ (МСФО 17), който е наложителен за застрахователите и презастрахователите със седалище в Република България, считано от 01.01.2023 година

Одобрен е планът на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови принадлежности

Със свое решение Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ). С него се вкарват ограничения по използване на Регламент (ЕС) 2022/858 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година по отношение на пилотна уредба на пазарните инфраструктури, учредени на технологията на децентрализирания указател, и за изменение на регламенти (ЕС) № 600/2014, (ЕС) № 909/2014 и Директива 2014/65/ЕС (Регламент (ЕС) 2022/858). По този метод се разрешава издаването на финансови принадлежности по технологията на децентрализирания указател (ТДР) при опазване на високата степен на отбрана на вложителите, целостта на пазара, финансовата непоклатимост и прозрачността.

ТДР е различен метод да се съхранява информация в бази данни в мрежа от компютри, самостоятелни един от различен, като всички в мрежата могат да „ виждат “ цялата информация и според от правата си могат да я допълват. Със законопроекта Комисията за финансов контрол е избрана за способен орган, оправомощен да издава и лишава специфичните позволения и обвързваните с тях освобождавания по Регламент (ЕС) 2022/858 и да реализира надзора на активността на пазарните инфраструктури, учредени на технологията на децентрализирания указател.

Предложени са промени и в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги. Те са свързани с обезпечаване на правна опция за акционерните сдружения, чиито скъпи бумаги са позволени до търговия на многостранна система за търговия, да организират общите събрания на акционерите чрез електронни средства.

В Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, се утвърдени оферти за прецизиране на наредбите, определящи способени органи по отношение на разглеждането на сигналите в региона на финансовите услуги, артикули и пазари и предотвратяването на изп
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР