Отминали са дните, когато имаше планини от масло и ЕС

...
Отминали са дните, когато имаше планини от масло и ЕС
Коментари Харесай

Докато кроасаните завладяват света, във Франция маслото става все по-дефицитно


Отминали са дните, когато имаше планини от масло и Европейски Съюз трябваше да се намесва, с цел да се оправи с остатъка. Новото търсене на пълномаслени артикули за мазане на Запад, съчетано с растящото търсене на френски сладкиши провокира дефицит на масло в родината на кроасана.

В цяла Франция магазините все по-трудно съумяват да зареждат с масло.

„ Заради дефицита на френско мляко, доставчиците ни не могат да извършват поръчките за масло ”, написа в супермаркет Intermarche в северния град Руан, ситуиран в Нормандия, където е ядрото на млечната индустрия.

В супермаркет Super U в центъра на Париж една от най-популярните дребни масло – солена вариация от западния региона Бретан, е изчезнала.

Трусовете на пазара на масло започнаха през 2015, когато Европейски Съюз забрани системата за млечни квоти.

Първоначално това докара до остатък от мляко и срив на международните цени, което накара млекопроизводителите последователно да понижат добива си.

Намаляването на продукцията се случи, когато маслото стартира да се радва на завръщане на Запад, откакто изследване откри, че наситените мазнини, които дълго време бяха свързвани със сърдечни болести, не са толкоз нездравословни, колкото се смяташе.

„ Реабилитацията на животинските мазнини провокира взрив в търсенето на масло в целя свят ”, сподели Жерар Калбри – началник на икономическия отдел на асоциацията на френските млекопроизводители.

Растежът в търсенето е най-отчетлив в Китай и Близкия Изток, където кроасаните и други лакомства с масло стават все по-модерни.

Увеличеното търсене накара цените да полетят нагоре като промишленото масло скочи от 2 500 евро за звук през април 2016 до 7000 евро за звук това лято.

„ Ако това продължи, ще би трябвало да увеличим цените, тъй като би трябвало да плащаме надници ”, сподели Хосе Пире управител на пекарна в централен Париж, която употребява единствено най-добре бито масло за печивата си.

Подобно на други пекари и този управител отхвърля да размени маслото с по-евтиния маргарин в кроасаните, кифлите с шоколад и сандвичите. „ Не можем да променяме рецептите. Би било непрофесионално ”, уверен е пекарят.

Тиери Люка – притежател на пекарна в Нормандия, сподели, че е нараснал на цените на кроасаните с 5 евроцента, с цел да си покрие разноските.

За да спести пари, почнал да купува масло в супермаркет, където цените още не са увеличени и по този начин е икономисал 1000 евро за звук.

За страдание не всеки е съумял да откри път за излизане от ситуацията.

В централния регион Шер Клод Франсоа – собственичка на дребен завод за печива, сподели е понижила работното време на служащите си със 70%, тъй като не намира задоволително масло за произвеждане.

„ Бяхме на закрепени доставки от средата на август. Сега получаваме единствено един звук седмично, а ни трябват три тона…Няма да можем дълго да продължаваме по този начин ”, обобщава Франсоа. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР