Отменят събота в Юндола заради второ огнище на африканска чума

...
Отменят събота в Юндола заради второ огнище на африканска чума
Коментари Харесай

Отменят събора в Юндола заради ново огнище на чума по свинете

Отменят събота в Юндола поради второ огнище на африканска чума по свинете, записано на територията на Велинград, заяви БНР.
Има към този момент лабораторен резултат, който удостоверява случая от понеделник в Държавното горско стопанство " Алабак ". Пробата е била взета от животно в напреднало разлагане. Предстои шефът на Районна дирекция по горите да издаде заповед за ограничение на достъпа до инфектираната зона. Това стана ясно от  думите на доктор Петко Митев след съвещанието на Областната епизоотична комисия – Пазарджик.
Месността Юндола попада в зоните за сигурност, по тази причина обичайният национален събор, който би трябвало да се организира там в неделя, 25 август, ще бъде анулиран.
Вчера стана ясно, че поради мъртвец на диво прасе над Перущица се затварят и нови територии в Пловдивски и в част от Родопите. Така се стопира достъпа и до редица обичани туристически направления като екопътеки и скалния феномен Чудните мостове.
На следената територия от 200 квадратни километра с радиус 8 км се не разрешават още дърводобивът, брането на гъби, билки, туризмът. В региона попадат няколко селища над Велинград и едно обитаемо място на територията на Благоевградска област. Ограничителните ограничения са за период от два месеца, в които здравните инспектори ще не престават претърсването на инфектирания регион, акцентира доктор Митев, представен от БГНЕС.
Той напомни, че инспекциите за съществуването на свине от “задния двор “ би трябвало да приключат на следващия ден, като допусна, че установеният от инспекторите брой ще бъде най-малко два пъти по-голям от декларирания от притежателите – едвам 1500. Съставени са и два акта за административно нарушаване за отвод на стопани да позволен ветеринарните органи до съответните обекти.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР