Отломките от падащата китайска космическа станция „Тянгун 1“ може да

...
Отломките от падащата китайска космическа станция „Тянгун 1“ може да
Коментари Харесай

Отломки от орбитална станция се очакват да паднат над половин Европа

Отломките от падащата китайска галактическа станция „ Тянгун 1 “ може да се посипят над Испания, Португалия, Франция и Гърция, написа вашингтонският вестник The Hill. Изданието се базира на калифорнийската изследователска организация „ Аерокосмическа корпорация “
Според изчисленията рухването на „ Тянгун 1 “ ще стартира сред 29 март и 4 април. Учените допускат, че станцията ще се разпадне при влизането си в плътните пластове на атмосферата и по-голямата част от частите ще изгорят, само че въпреки всичко е допустимо такива с маса до 100 кг да стигнат до земната повърхнина. Най-вероятно те ще рухнат в океана, само че учените предизвестяват Испания, Португалия, Франция и Гърция, че част от тях може да доближат до територията на тези страни.
Както акцентират специалистите вероятността да пострада човек е извънредно дребна.
Станцията „ Тянгун 1 “ тежи 8,5 тона и има дължина 12 метра и диаметър 3,3 метра. Тя е изведена на орбита през септември 2011 година. През идващите две години с нея се скачваха два пъти галактически кораби. След това полетът мина в неуправляем режим. Според професорът от Университета на Централна Флорида Роджър Хендбърг контролът върху станцията е загубен поради изчерпано гориво за корекционните мотори.
Снимка: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР