Отложена е насрочената за 26 октомври в Париж междуправителствена срещаФранция

...
Отложена е насрочената за 26 октомври в Париж междуправителствена срещаФранция
Коментари Харесай

Оста Париж - Берлин в криза заради войната в Украйна

Отложена е плануваната за 26 октомври в Париж междуправителствена среща
Франция и Германия наподобява към този момент не желаят обща политика в защитата и енергетиката

Позицията на Герма­ния я изолира от цяла Европа

Напрежението сред Франция и Германия през последните седмици нараства с всеки изминат ден и води до нежелано откриване на нови и нови тематики на двустранни разлики. До този извод стигнаха в петък медиите в двете страни и показаха като последно удостоверение за пропукването на хубавичко до наскоро ос сред Париж и Берлин отлагането на плануваната за 26 октомври обичайната годишна среща на целокупните им държавни управления.

До това се стигна откакто изключителното съвещание на Европейския съвет в нощта на четвъртък против петък не реализира прогрес в опитите за основаване на единна европейска позиция и политика за справяне с енергийната рецесия и въвеждане на таван на цените на природен газ, внасян от Русия. Някои наблюдаващи край Сена не се поколебаха да разгласят, че на тази дата на нещо като отчет пред френския президент Еманюел Макрон въпреки всичко щял да се яви единствено канцлерът Олаф Шолц, но техни сътрудници в немската столица реагираха със словесни подигравки от сорта: “Я пък тия!? ”



Кризата сред Париж и Берлин е открита, написа в заглавната си страница френският ежедневник “Монд ”.

Основните аргументи за небивалите от години двустранни търкания очерта френският ежедневник “Монд ”, който акцентира в публицистична публикация: “Различията сред Париж и Берлин се множат непрестанно по две тематики, които станаха неизбежни след началото на войната в Украйна: защитата и енергетиката ”. Що се отнася до първия проблем, то както цитирания влиятелен вестник, по този начин и “събратът ” му “Фигаро ” показаха, че прословутите френско-германските планове за военно-техническо съдействие към този момент са с “пречупени криле ”. Просто тъй като Берлин се е отказал да взе участие в благата на Париж взаимна разработка и конструирането на изтребител-бомбардировач от ново потомство “Scaf ” и на танк на бъдещето. Докато край Сена пък не дават и дума да се издума за присъединяване в замечтания от канцлера Шолц и подсилен от още 14 европейски страни план за построяването на противоракетен щит за Стария континент, жигосан от Париж като мотив за нова конкуренция във въоръжаването.

Доколкото до втората тематика на разликите - енергетиката, то при нея нещата наподобяват много по-сложни. Ами френският президент съгласно “Монд ” е бил безпределно нервиран от известието преди двайсетина дни на немския канцлер за пакет от 200 милиарда евро за фамилиите и промишлеността като помощ против възходящите цени на енергийните източници. Друг мотив за напрежението е газопроводът с име “MidCat ”, който Германия от дълго време желае да строи от Испания до границите си, като след началото на войната в Украйна счита плана за витално значим, но страната, през която би трябвало да мине тръбата - Франция, въобще не желае да чуе за нея. На трето, само че не и на последно място, е противоречивият въпрос за въвеждането в Европейски Съюз на таван на цените на природния газ - концепция, подкрепяна от Париж, само че против която Берлин е несъмнено враждебно надъхан. И както акцентира “Фигаро ”, точно заради тази, последната причина, завършилата късно през нощта на четвъртък против петък среща в Брюксел на водачите на Европейски Съюз на процедура е приключила несполучливо, единствено с някакъв “пътен лист ” от положителни планове, а не с мечтаните от всички съответни ограничения за понижаване на цената на природния газ. Като медиите край Сена цитират много язвително “двуликото ” изказване след форума на канцлера Шолц по въпроса за бленувания от президента Макрон “таван ” на цената на газта: “Аз не споделям “Не! ” на нищо! Но аз не споделям и “Да! ”! ”

Френските медии сочат и още един принос в множенето на разликите сред Париж и Берлин - тематиката с приемането на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз. Поради стратегическите и икономическите си ползи в района Германия била безжалостен почитател на тяхното по-бързо приобщаване към Съюза. Да, само че както акцентира в петък “Монд ”, на Франция є липсва “добра воля ” по въпроса и очевидно заради тази причина е все по този начин под въпрос европейското бъдеще на съседите на България от Запад и Югозапад.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР