Отлагателното действие на закона за горивата не бе прието, поради

...
Отлагателното действие на закона за горивата не бе прието, поради
Коментари Харесай

Отлагателното действие на закона за горивата увисна във въздуха


Отлагателното деяние на закона за горивата не бе признато, заради неналичието на вносител, т.е на министъра на стопанската система или на негов представител. Това стана по време на съвещанието Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата към Народното събрания.

Така Законопроекта за изменение на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, № 902-01-2, импортиран от Министерски съвет на 10.01.2019г. и прочут като закон за горивата остава най-вероятно за идната седмица.

Председателят на комисията Емил Димитров (Ревизоро) се ангажира пред публицисти още в понеделник да насочи запитване към представителите на парламентарните групи за координиране на промените в закона, тъй че те да минат в най-скоро време през комисиите, а след това и да бъдат гласувани от Народното събрание.

Припомняме, че отлагането на закона за горивата с 6 месеца бе поискано от икономическия министър Емил Караниколов. Според него то е по искане на КРИБ. Браншови организации от минния и строителния бранш също са с запаси. Тяхната активност попада в обсега на други закони, само че като огромни потребители на петрол и нефтопродукти попадат под действието и на закона за горивата. Целта на желаните от тях промени в закона е да се дефинира тъкмо по какъв начин да бъдат третирани, защото работят на обособена територия с мощна техника, която се зарежда на място с горива. Същото се касае и за строителния отрасъл.

В рамките на съвещанието от минната камара припомниха, че са писали писмо до работната група по закона преди приемането му, само че никой не е обърнал внимание на него.

От страна на Българската петролна и газова асоциация пък упорстват за бързи промени в закона за горивата, както и да не се ползва отлагателното деяние на закона за толкоз дълъг интервал от 6 месеца. Припомняме, че по-рано през днешния ден БПГА, строителната, минната и металургичната камара към този момент реализираха единодушие по текстовете. В същото време ръководителят на петролната и газова асоциация Валентин Златев в границите на съвещанието на комисията разяснява, че е било ясно, че ще се желае отсрочване на закона за горивата. „ Въпросът бе под каква форма ще се стигне до отлагането на този закон “, сподели той, като напомни дългия интервал на подготовката (повече от 6 месеца).

По думите на Златев казусът е в сивия бранш, който води до корупция. „ В пристанищата няма измервателни уреди, системата БАЦИС е към момента е манипулируема. За превръщането на стоката в пари съществуват един бензиностанции където няма апарати за връзка с Национална агенция за приходите, заплаща се в кеш и оттова нататък се ражда корупцията “, сподели Валентин Златев и даде образци с импорт на танкери с горива, които не са регистрирани на едно от пристанищата в страната. Златев обърна внимание на настояванията на КРИБ, свързани с този закон.
От сектора приканиха за бързи ремонти, защото от влизането на закона за горивата в действие зависи паричния поток на редица обекти. „ Единственото рационално нещо е да не се отсрочва действието на закона “, е мнението на БПГА.

Депутатът от патриотите Валери Симеонов изиска на идващото съвещание на комисията да бъдат поканени и представители на дребните бензиностанции.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР