Отлагат с 6 месеца влизането в сила на предстоящото увеличение

...
Отлагат с 6 месеца влизането в сила на предстоящото увеличение
Коментари Харесай

Скокът на тол таксите се отлага

Отлагат с 6 месеца влизането в действие на идното нарастване с до 50 на сто на тол таксите за моторни транспортни средства  с тегло над 3,5 тона, което трябваше да стартира да работи от 1 януари 2023 г. Това излиза наяве от проект на разпореждане на служебното държавно управление за цената на таксите, които се събират за прекосяване по републиканските пътища, оповестен в Портала за публични съвещания. С  смяната се планува скокът на тол таксите да е от 1 юли следващата година.

" Инфлационните процеси в  България не посочват признаци за съществено намаляване, което да докара до постоянна икономическа среда. Увеличаването на тол таксите за превозвачите единствено би изострило негативните резултати от високата годишно инфлация. Добането на тежест към бизнеса посредством увеличение на таксите за изминато разстояние, в допълнение ще затрудни транспортния бранш. Подобни последици за транспортния отрасъл може да доведат до понижена икономическа интензивност, което в допълнение ще способства за негативните въздействия върху общата икономическа конюнктура в страната, " стимулират се вносителите на плана за разпореждане.

Според тях забавянето на нарастванията на таксите за изминато разстояние в изискванията на висока инфлация може да помогне за облекчение на част от тежестта върху бизнеса. Като се даде на фирмите повече време да се приспособят към възходящите разноски, ще бъде допустимо да се смекчат някои от негативните резултати от инфлационният напън. Това би могло да помогне за поддръжка на цялостната стопанска система и поощряване на стабилността по време на сложна икономическа обстановка ", е записано в претекстовете на вносителите на законопроекта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР