Откровеното нежелание на т.нар. коалиция на нежелаещите да допусне какъвто

...
Откровеното нежелание на т.нар. коалиция на нежелаещите да допусне какъвто
Коментари Харесай

На закрито - ГЕРБ, ДПС и БСП не допуснаха и бърза писта за контрола на главния прокурор

Откровеното отвращение на така наречен коалиция на нежелаещите да допусне какъвто и да е било текст от механизма за надзор на основния прокурор да мине в Народното събрание, се затвърди и при евентуално последното гласоподаване по тази тематика в границите на 48-ото Народно заседание.

На закритото съвещание дне с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия е било отхвърлено настояването да се даде най-краткият период за признатите на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) - 3 дни. Това е срокът, в който депутатите би трябвало да създадат оферти сред двете четения преди окончателното гласоподаване на даден план.

Защо това се е случило при закрити врата, остава неразбираемо. По време на откритото и предавано онлайн съвещание на Народно събрание през днешния ден, тъкмо преди то да бъде закрито поради чувания на отчетите на службите, Надежда Йорданова ( " Демократична България " ) прикани председателстващия Росен Желязков (ГЕРБ) да рапортува направения през днешния ден общ отчет от всички планове за промени в Наказателно-процесуален кодекс, с цел да може да се създадат претенции и за периодите за оферти. Желязков обаче единствено установи, че към момента няма текст пред себе си.

Текст се е появил, само че към този момент при скритата за публиката част от съвещанието. И както стана ясно, предлагането на Демократична България, " Продължаваме промяната " и други за 3-дневен период не е било признато. Така срокът остава 7 дни или хипотетично дефинитивно гласоподаване на Наказателно-процесуален кодекс може да има чак към средата на февруари. А поръчката на президента Румен Радев е, че ще разпусне това Народно събрание на 3 февруари, петък.

Припомняме, че от ГЕРБ направиха всичко допустимо да забавят плана за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор, в това число през днешния ден. Ако ръководителят на комисията по правни въпроси от партията на Бойко Борисов - Радомир Чолаков бе насрочил за през вчерашния ден, а не за през днешния ден съвещанието на комисията по сливане на отчетите, то при приемане на 3-дневен период, Наказателно-процесуален кодекс щеше да бъде дефинитивно гласуван на 3 февруари. Което Чолаков не направи. 

Точно осем дни забавиха окончателното приемане на механизма за надзор на основния прокурор, с учатието и на левицата. Заради което създателят на главните изменениятв Наказателно-процесуален кодекс - правосъдният министър Крум Зарков кръсти ангажираните в този развой партии " Коалиция на нежелаещите ".

Водещият план е на Министерския съвет (при общо пет по темата), импортиран на 30 декември след координиране с европейските сътрудници, минал през наложителното за плановете на Министерски съвет близо едномесечно публично разискване, както и през редица разисквания със засегнатото съсловие. Неофициално по него имаше единодушие с ГЕРБ да бъде признат. Така, на 11 януари, във водещата комисия по правни въпроси персонално се яви ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ), с цел да приветства депутатите и гостите (дори от дипломатическия корпус) и да им пожелае триумф в начинанието.

Начинанието обаче " катастрофира " след шест часа чуване на мнения, в това число на прокуратурата (в лицето на шефа на Националната следствена работа и заместител на Иван Гешев – Борислав Сарафов). Стана ясно, че и самият Гешев желае да се изкаже по Наказателно-процесуален кодекс, само че в този ден бе в командировка в Турция. Така ръководителят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) не подложи плана на гласоподаване за първо четене. Вместо това бе решено да бъде чут основният прокурор идната седмица. Против бяха единствено депутатите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". 

Датата към този момент е 19 януари и Гешев към този момент е в комисия, с цел да се изкаже (за следващ път) по механизма. Гласуване се организира, като този път от ГЕРБ поддържаха плана, който другояче дефинират като противоконституционен. 

Миналата седмица бе " тройно сериозна " за Наказателно-процесуален кодекс, заложен в дневния ред за гласоподаване на първо четене - само че не в сряда, а в четвъртък. В четвъртък пък от първа, бе изместен като трета точка, като преди този момент депутатите обстойно обсъждаха промени в Закона за правосъдната власт и зависимостта на следствието от основния прокурор. Дебатите по Кодекса започнаха чак след 15 ч. Три часа по-късно обаче председателстващият съвещанието Йордан Цонев (ДПС) разгласи инспекция на кворума и разпусна съвещанието, откакто се записаха едвам 76 народни представители. 

От групата на ГЕРБ се записаха двама (от общо 67), От тази на " Продължаваме промяната " 25 души (от 53), от Движение за права и свободи - един (при 36 национални представители), от " Възраждане " 21 (при 27), от Българска социалистическа партия 12 (от 24), от Демократична България 11 (при 20), от " Български напредък " трима (от 12). В зала бе единственият самостоятелен народен представител - Явор Божанков.

Депутатите на ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха в зала, само че съзнателно не се записаха. Голяма част от изчезналите национални избраници от Политическа партия и Демократична България пък бяха в комисията за електронното ръководство, управлявана от Калина Константинова (ПП), на която се изслушваха представители на " Телус " по отношение на модерацията във фейсбук. Самата комисия нямаше въобще право да заседава - защото правилникът не позволява съвещания по време на пленарното такова. Заседанието й стартира в една от почивките, само че не завърши или не бе отсрочено с края й.

Така гледането на Наказателно-процесуален кодекс продължи на идващия ден, в петък, като планът на Зарков и още няколко минаха. Само на първо четене. И по този начин си и останаха.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР