Откриването или закриването на банкова сметка, управлението й, както и

...
Откриването или закриването на банкова сметка, управлението й, както и
Коментари Харесай

Безплатни банкови операции за клиентите с ниски доходи в Румъния

Откриването или закриването на банкова сметка, ръководството й, както и главните интервенции като внасяне или изтегляне на суми, са безвъзмездни за болшинството от румънците, според закон, който се ползва от началото на тази година, оповестява в. " Ромъния либера ", представен от Българска телеграфна агенция.

Според закона, за който малко клиенти знаят и за който никоя финансова институция не приказва, банките нямат право да вземат комисионни от клиенти с приходи много под междинната заплата. Всички румънци, чиито приходи не надвишават 2500 леи (1048 лева), се възползват от безплатното обслужване.

Законът ползва наредбите на европейска инструкция от 2014 година, която цели да обезпечи достъп на " уязвимото " население до най-простите банкови услуги. Европейските управляващи разрешиха на всяка страна да дефинира понятието " уязвим консуматор ", а румънските парламентаристи обвързаха това разбиране с плануваната междинна заплата за страната. Така от безплатните банкови интервенции могат да се възползват лица с приходи не по-високи от 60 % от междинната брутна работна заплата за страната.

Според Националната комисия за прогнози за тази година междинната заплата ще бъде 4162 леи (1744 лева), което значи, че законът ще се ползва за приходи под 2500 леи. Законът дава опция и за гратис осъществяване на някои онлайн транзакции.

Нормативният акт, целящ да симулира достъпа до банкови интервенции, които са нужда в актуалния свят, се чака да има значителен резултат в Румъния, където изоставането по отношение на останалите страни от Европейски Съюз е сензитивно и където едвам 6 от 10 румънци имат банкова сметка - доста по-малко в сравнение с в Унгария и Чехия или даже България, отбелязва " Ромъния либера ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР