Откритото заседание за утвърждаване на новата цена на природния газ

...
Откритото заседание за утвърждаване на новата цена на природния газ
Коментари Харесай

КЕВР: Предложената цена на природния газ не може да се промени съществено

" Откритото съвещание за одобряване на новата цена на природния газ ще се организира от 9 август, само че не по-късно от 12 август, КЕВР ще се произнесе с решение на предлагането на " Булгаргаз " за увеличение на цената с 60% ", това разгласи ръководителят на КЕВР Иван Иванов на брифинг.

Той посочи, че все още не може да се промени тази цена значително и разясни, че ще бъдат направени инспекции на всички документи на заявката на " Булгаргаз ".
Прочетете още
" Нашите пълномощия са в две насоки - да проверим дали заявката в сходство с дълготраен контракт, в тази ситуация само с Азербейджан, както и дали е спазено нормативната уредба и законодателство ", изясни шефът на регулатора.

Иванов обясни, че извънредно тежката обстановка с цените на природния газ задейства КЕВР да потърси нормативни промени, които на първо място да подсигуряват, че публичният снабдител " Булгаргаз " на правилото на минимални разноски за доставки на природния газ ще обезпечи тези количества за контролирания пазар.

Той предвижда, че през днешния ден управлението на КЕВР ще направи среща със служебния министър на енергетиката, с цел да се потърсят следващи дейности, с цел да се търсят решения за облекчение на потребителите на природен газ. Особено значимо е да се вкара оптимално бързо употребата на интерконектора Комотини - Стара Загора, защото това ще докара до понижаване на цената на природния газ - първото от много месеци насам.

Той разгласи, че няма информация за обновяване на диалозите с " Газпром ".

" На 1 юли влязоха в действие както на електрическата, по този начин и на топлинната сила, като тези цени ще се запазят най-малко до 1 януари идната година ", сподели Иванов и прикани да се създадат дълготрайни контракти за доставки на природен газ, които ще доведат до успокоение на битовите и небитовите консуматори.

" В този месец има сегмент полутечен природен газ - цената е несъмнено по-висока от тази на дълготрайните контракти на природен газ. Щях да съм доста признателен, в случай че това, което сподели госпожа Лена Бориславова можеше да се сбъдне - само че не може. Няма страна, която да може да си доставя газ по този метод на 3-4 пъти по-евтини цени ", уточни още ръководителят на КЕВР.

Освен това Иван Иванов предвижда, че няма да се върви към обновяване на доставките на " Газпром ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР