Откритото заседание по повод заявлението на "Булгаргаз", в което се

...
Откритото заседание по повод заявлението на "Булгаргаз", в което се
Коментари Харесай

Иванов: Предложената цена на природния газ не може да се промени съществено

Откритото съвещание във връзка заявката на "Булгаргаз ", в което се желае природният газ през август да нарастне с 60 %, ще се организира на 9 август. Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще се произнесе с решение за одобряване на цената на природния газ. Това сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред публицисти в постройката на регулатора. Той посочи, че все още обстановката не може да промени тази цена значително , съобщи Българска телеграфна агенция.

КЕВР ще ревизира всички документи, съпътстващи заявката на "Булгаргаз ", само че пълномощията на регулатора са в две насоки - да се ревизира дали заявката е в сходство с дълготрайния контракт (в случая само с Азербайджан), както и дали са спазени законовите условия в региона на природния газ.

"Това, което мога да кажа, е, че извънредно тежката обстановка ,

обвързвана с високите цени на природния газ, задейства КЕВР да потърси нормативни промени, които на първо място да подсигуряват публичният снабдител "Булгаргаз " (на правилото на минимални разноски за доставка на естествен газ) да обезпечи тези количества за контролирания пазар ", съобщи Иван Иванов. Той разясни, че контролираният пазар съдържа два сегмента - първият са газоразпределителните сдружения, вторият – топлофикационните сдружения, които имат лиценз за произвеждане на топлинна сила.

Още през днешния ден КЕВР има среща със служебния министър на енергетиката ,

на която ще бъдат изложени вижданията на регулатора и опциите за следващи дейности. Иванов увери, че КЕВР ще направи всичко допустимо, с цел да се търсят решения за облекчение на потребителите на природен газ в България. Според него изключително значимо е въвеждането в употреба на интерконектора Комотини - Стара Загора, което ще докара до понижаване на цената на природния газ за страната.

На журналистически въпрос Иванов отговори, че няма информация дали "Булгаргаз " води договаряния с "Газпром-експорт " по отношение на възобновяване на доставките на съветски газ.

Сериозни промени в цените на природния газ може да доведат до преразглеждане на цените на топлинната сила от 1 януари, добави ръководителят на КЕВР. Иванов смята, че ограниченията, които се надява да се подхващат, както и едно вероятно усмиряване на интернационалните цени на природния газ, няма да наложат промяна на цената на топлинната сила. Но сега има доста сериозна разлика сред прогнозната годишна пазарна цена, избрана в решението на КЕВР, която е 120 лв. на мегаватчас за природен газ и тази, която е препоръчана от "Булгаргаз " за август - 297 лв. за мегаватчас. Все отново би трябвало да се изчакат решенията на КЕВР за цената на природния газ за октомври и последващите месеци, разяснява още той.

"Трябва да се създадат бързи действия за подписване на дълготрайни контракти за доставка на природен газ ,

което ще сътвори непоклатимост, предвидимост и успокоение както за бизнеса, по този начин и за битовите консуматори ", прикани Иван Иванов. По думите му в противоположен случай всеки месец ще се търси къде да се разтовари танкер с полутечен природен газ, има ли слот, има ли запазен потенциал. Най-често, тъй като слотовете и потенциалите са доста по-рано резервирани от избрани търговци на природен газ, България, в лицето на "Булгаргаз ", ще се постанова да изкупува както слотове, по този начин и потенциал, което ще бъде на по-висока цена, разяснява още той.

Независимо, че доставките на природен газ от "Газпром-експорт " бяха прекратени,

в случай че се проследят входно-изходните потоци на природен газ на България, ще се откри, че вместо да намалее, няма смяна в количеството природен газ, което влиза в България през Странджа 2/Малкочлар. Вместо това се усилва количеството природен газ, който през Кулата/Сидирокастро напуща през страната ни. Явно това количество не е предопределено за България, само че след това страната ни закупува тези количества от "ДЕПА ". Иванов добави, че това явно става на по-висока цена.

В заявката за цената на природния газ, което "Булгаргаз " е подал до КЕВР, има сегмент полутечен природен газ. Иван Иванов не може да разгласи цената, тъй като е сензитивна комерсиална информация, само че тя "безспорно е по-висока от тази на дълготрайните контракти за доставка на природен газ ". "Няма въобще място в света, където една страна да си достави природен газ на цени 3-4 пъти по-ниски. Това е просто една илюзия на публичното мнение ", разяснява още ръководителят на КЕВР.

Иван Иванов има терзание по отношение на финансовото положение на "Булгаргаз ".

Той уточни, че публичният снабдител сега е с отрицателен баланс от над 500 млн. лв.. Една част от тях - над 300 млн. лв., са средства, които би трябвало да постъпят от "Топлофикация София " за закупения природен газ. Столичното топлофикационно сдружение не се издължава за покупката на природен газ. Но Иванов обърна внимание, че "Топлофикация София " е в доста тежко положение по причина, че би трябвало да фактурира цени от порядъка на 120 лв. на мегаватчас, а купува природен газ на цени не по-малко от два пъти по-високи.

Затова няма по какъв начин топлофикационното сдружение да си изплаща отговорностите към "Булгаргаз ". От друга страна публичният снабдител на природен газ е в обстановка, в която, с цел да получи избрани количества природен газ, доставени като полутечен природен газ или тръбопроводен от избрани търговци, е длъжен авансово да заплати доставката. В предходни интервали, когато се е получавал природен газ от "Газпром-експорт ", единствено част от цената на доставката за идващия месец е трябвало да бъде платена авансово.

Според ръководителя на КЕВР "Топлофикация София " има извънредно значимо значение в социално-икономически аспект .

Иванов уточни, че столичното сдружение обезпечава отоплението на 420 000 клиенти в София, а тези клиенти са над 400 000 фамилии. "Ако се спре подаването на топлинна сила на тези фамилии, те би трябвало да преминат към различно отопление – евентуално към потребление на електрическа сила. Това ще натовари неприемливо доста столичната електропреносна и разпределителна мрежа и ще докара до нейния срив. Това е неприемливо ", сподели още Иван Иванов. Председателят на КЕВР е мнение, че решението в тази ситуация е "Топлофикация София " да бъде подкрепена финансово, само че дружно с това да се търси вид за нейното излекуване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР