Откритите през миналата година артефакти допълват и подкрепят различни хипотези,

...
Откритите през миналата година артефакти допълват и подкрепят различни хипотези,
Коментари Харесай

Мощно земетресение и цунами ударили античния Одесос

Откритите през предходната година артефакти допълват и поддържат разнообразни хипотези, по които варненските археолози работят по изследване историята на града. Сред тях са две улици с каменна настилка, разкрити при изследване на обект на ул. „ Сан Стефано “ №27 в Археологическия и архитектурен резерват Одесос - Варна.

Находките са следващото доказателство, че Одесос през античната и късноантичната ера е бил един добре цивилизован град, с съвременна за времето си улична мрежа.

За страдание обаче градът е бил сполетян от естествено злополучие. Изследователите считат, че античният Одесос е претърпял съществени вреди от мощно земетресение и цунами. Това подсказват откритите археологически находки.

Смята се, че последните поправки на улиците са били при започване на VI век, само че доста скоро по-късно е имало прелом, който е довел до огромни опустошения и пожар. Това проличава от счупените в една линия плочи в центъра на улицата, където е каналът, което приказва за рухването на тежки неща, най-вероятно фрагменти от рушащи се здания. Причината може да е земетресението, датирано в средата на VI век, за което има свидетелства в исторически извори. Трусът е бил покрай нос Калиакра и е провокирал огромна вълна, която е блъснала морския бряг, в това число и Одесос, описа ръководителят на разкопките гл. ас. доктор Васил Тенекеджиев.

След огромните опустошения градът продължава да съществува, жителите изравняват терена и го населяват до края на историческия път на Античния Одесос в края на VII век, добави Тенекеджиев.

Археологът означи, че разкопките не са в положение за експониране. Покрити са с изолационни материали и ще останат под главната плоча на бъдещата постройка.

В прикаченото аудио гл. ас. доктор Васил Тенекеджиев споделя за находките отобекта на ул. „ Сан Стефано “ №27.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР