Откритието ще е невероятна сензация, обяви археологът доц. Костадин КисьовНай-голямата

...
Откритието ще е невероятна сензация, обяви археологът доц. Костадин КисьовНай-голямата
Коментари Харесай

Разкопават най-голямата римска гробница, чакат невиждано досега откритие

Откритието ще е невероятна сензация, разгласи археологът доцент Костадин Кисьов

Най-голямата сензация даде обещание шефът на археологическия музей в Пловдив доцент Костадин Кисьов в наличието на кмета Иван Тотев и зам.-министъра на културата Амелия Гешева. " 2018 година ще мине под знака на невиждано до момента изобретение. Това, което ще разкопаем, е голямо ", съобщи археологът и отхвърли всевъзможни детайлности, с цел да не плъзнат иманяри.

Екипът на Кисьов е попаднал на огромно антично оборудване от римската ера, непознато до момента. Предварителните изследвания сочат, че размерите му са 20 на 8 метра. Изградено е от солидни изсечени каменни блокове, всеки от които тежи по половин звук. За съпоставяне вътрешното помещение на гробницата в Старосел, открита от починалия доктор Георги Китов, е с диаметър 4 метра.
Учените към този момент не се наемат да кажат какво е тъкмо античното оборудване, до момента в който не го разкрият. Възможно е да е фамилна гробница на тракийски аристократи. Не е изключено там да е заровен Тит Флавий Котис, първожрец и архонт на провинция Тракия. Надпис за него беше открит м.г. на Античния спектакъл в Пловдив. Той е бил три мандата основен сановник на провинцията, а също по този начин архонт, правосъден представител и правоприемник на тракийски царе. Сочен е наследник на Раскупорис. Издигнал е най-внушителните здания във Филипопол със лични средства в края на І век. Бил е доста богат, придобил огромно положение от своите предшественици. Само човек от неговия сан може да си разреши сходно погребално оборудване. Кисьов на този стадий отхвърля всевъзможни догадки и не желае да разпознава мястото на предстоящата археологическа сензация.

Топархеологът " хвърли бомбата " при откриването на реставрираната витрина-сейф, правена през 1950 година особено за Панагюрското богатство. Тя е с подемен механизъм и се прибира в незапалим сейф. Направена е от най-прочутите майстори преди време и в никакъв случай не може да бъде развалена. Заключва се с 4 ключа. В нея в този момент е изложено златно монетно богатство, намерено през 1974 година при градежа на общината в Карлово. Състои се от 850 монети, от тях 121 са златни. Те са от ново време - сред 1833 и 1912 година и са съветски, турски, френски и британски. Били са сложени в бакърен съд, изясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Той заяви, че следва да бъде реставриран и експониран най-старият тракийски град, ситуиран върху 36 декара. Датира се от края на VІ - началото на V в. прочие Христа. Намира се на 3 км от с. Васил Левски. Предполага се, че това е резиденция на тракийски държател. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР