Откритието е пътят към намирането на нови подходи за диагностика

...
Откритието е пътят към намирането на нови подходи за диагностика
Коментари Харесай

Учени откриха лечение за болестта, която погуби Стивън Хокинг

Откритието е пътят към намирането на нови подходи за диагностика и лекуване на амиотрофичната латерална склероза

Учени от интернационален проучвателен екип са разкрили дейно лекуване на амиотрофична латерална склероза (АЛС) с биодостъпно производно на витамин В1. Експериментите върху трансгенни мишки удостоверяват, че лекуването понижава равнищата на възпалителните сигнални молекули в гръбначния мозък. Резултатите са оповестени в Biomedicine & Pharmacotherapy, написа БГНЕС.

Амиотрофичната латерална склероза е съдбовно неврологично заболяване, което се характеризира с бърза недъгавост на моторните неврони. Най-известният пациент, измъчен от това заболяване, е английският физикСтивън Хокинг.

Честотата на болестта, съгласно СЗО, е 2-5 на 100 000 души. Съществуват наследствени форми на болестта, при които потомците наследяват " повредения " ген от своите родители. Съществува и ненаследствена форма на болестта, при която рискът от развиването му се усилва с възрастта и съгласно някои оценки е 1/300 (най-висок е рискът при мъжете, военните, пушачите и спортистите по хандбал).

Изследователи от Белгородския държавен народен проучвателен университет (БелГУ) оповестиха, че медикаментите, които понастоящем се употребяват за лекуване на АЛС, удължават живота на пациентите единствено с два до три месеца.

Като част от интернационален екип от учени, те организират проучвания върху скотски модел на амиотрофична латерална склероза. Тези мишки развиват признаците на заболяването като хората и без лекуване умират от парализа на четиримесечна възраст. Моделът, основан от учените, разрешава да се изследват перспективни медикаменти, без да се травмират пациентите.

" Установихме, че изследваното биодостъпно производно на витамин В1 (O, S-дибензоилтиамин), което е мощен антиоксидант, демонстрира резултатност против АЛС при трансгенни мишки. Те демонстрираха по-голяма пъргавина, по-малка загуба на тегло и по-малко мозъчни увреждания при третираните мишки ", споделя Алексей Дейкин, доцент в катедрата по фармакология и клинична фармакология в БелГУ и шеф на Съвместния център за генетични технологии.

Учените открили също по този начин, че при използването на изследваното вещество организмът реагира на молекулярно равнище - понижава равнището на възпалителните сигнални молекули (гликогенсинтаза киназа-3β (GSK-3β) и интерлевкин IL-1β) в гръбначния мозък.

Според учените работата им открива пътя към намирането на нови подходи за диагностика и лекуване на амиотрофичната латерална склероза.

Изследването е осъществено от БелГУ в съдействие с Оксфордския университет, Първи московски държавен медицински университет " Сеченов ", Института по обща патология на Руската академия на науките, Университета в Лиеж, Института по физиологично дейни съединения на Руската академия на науките и Университета в Маастрихт.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР