Открита е част от изгубен континент, която се крие под

...
Открита е част от изгубен континент, която се крие под
Коментари Харесай

Откриха парче от изгубен континент под Канада

Открита е част от загубен континент, която се крие под Канада. Намерени са скали, зародили навътре в Земята, надълбоко, където се образуват диаманти.

Тайната е била скрита във тип на диамантена вулканична канара, известна като кимберлит. Кимбърлит се образува надълбоко подземен в магмата в земната тога и събира диамантите до момента в който се извисява към повърхността по време на вулканични изригвания.

Кимберлитът от остров Бафин в северната част на Канада е открит от компания за рандеман и произвеждане на диаманти.

Учените откриват, че минералната химия на кимберлита на остров Бафин съответствува с тази от античен и от дълго време загубен континент, който се е формирал преди близо 3 милиарда години и се е разпаднал преди 150 милиона години. Част от този „ загубен “ континент към момента придържа част от Северна Америка и въз основа на местоположението на пробите от кимберлит размерът на тази антична плоча е с към 10% по-голям, в сравнение с се смяташе до момента, оповестиха откриватели в ново изследване.

„ Намирането на тези„ изгубени “парчета е като намирането на изчезнало парче от пъзела “, споделя в изказване създателят на изследването Мая Копилова, геолог от Университета на Британска Колумбия в Канада.

Земните маси на Земята или континентите не постоянно са изглеждали по този начин, както в този момент. Първите континенти се появяват, когато Земята е била неспокойна млада планета. Тези антични и големи скални плочи, наречени кратони, по-късно се раздробяват, с цел да образуват по-малки сухоземни маси.

„ Един откъс от северноатлантическия кратон към този момент е част от Шотландия “, споделя Копилова пред Live Science. Друг откъс е част от Гренландия, а още един е част от Лабрадор в източна Канада.

„ Сега открихме още един откъс на остров Бафин “, споделя тя.

В продължение на стотици милиони години тектониката на плочите изтласква континентите, а по-късно ги събира дружно, с цел да образуват великански суперконтиненти, единствено с цел да ги раздърпат и да ги разделят още веднъж. Последният от суперконтинентите, Пангея, стартира да се разделя преди към 200 милиона години, а преди към 60 милиона години континентите към този момент са се разделили на седем, които познаваме през днешния ден: Африка, Антарктида, Азия, Австралия, Европа, Северна Америка и Южна Америка.

Въпреки че първите континенти на планетата са разпокъсани и са били изгубени във времето, останките от от дълго време изгубените сухопътни маси оцеляват и до през днешния ден, като постоянни ядра в актуалните ни континенти.

Пробите от кимберлит от остров Бафин, пристигнали на дълбочина от близо 400 километра, имат химически сходства с проби от скални мантии от част от северноатлантическия кратон в Гренландия, съгласно изследването.

Под множеството остатъци от антични континенти горната тога съдържа към 65% оливин – „ главният минерал на горната тога “ – и към 25% от различен минерал, наименуван ортопироксен, споделя Копилова. За съпоставяне, мантията в северноатлантическия кратон съдържа 85% оливин и към 10% ортопироксен. А съотношението на минерали в кимберлита на остров Бафин е близко съвпадане със северноатлантическия кратон, изяснява Копилова.

Сега учените знаят сигурно, че част от остров Бафин в избран миг е била присъединена към северноатлантическия кратон, съгласно Копилова.

Това е най-дълбокото място, където учените са разкрили парче от северноатлантическия кратон, което доста уголемява визията им за първите континенти от далечното минало на Земята, оповестяват откривателите.

„ Предишните реконструкции на размера и разположението на земните плочи се основават на относително плитки скални мостри в земната кора, формирани на дълбочина от 1 до 10 километра “, споделя Копилова. С тези нови открития „ нашите познания са безусловно и алегорично по-дълбоки “, добави тя.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР