Открита бе новата учебна година за здравни медиатори от цялата

...
Открита бе новата учебна година за здравни медиатори от цялата
Коментари Харесай

50 нови здравни медиатори ще бъдат обучени

Открита бе новата образователна година за здравни посредници от цялата страна. Обучението се провежда за девета поредна година от Националната мрежа на здравните посредници в партньорство с Факултета по публично здраве към Медицински Университет-София.

Тазгодишният курс наброява 50 индивида, които ще бъдат подготвени от преподаватели от Факултета по публично здраве към МУ-София, медицински експерти и екипа на Националната мрежа на здравните посредници. Трудната епидемиологична конюнктура сложи екипа на НМЗМ, преподавателите и общините пред предизвикването за първи път да обезпечат провеждането на образованието отдалечено, употребявайки актуалните благоприятни условия за връзка. Откриването беше ръководено от проф. доктор Ивайло Търнев (председател на Фондация „ Здравни проблеми на малцинствата “).

Европейска комисия и Съветът на Европа приветстват дейностите на България за ромите в изискванията на зараза

Поздравления и пожелания за триумф бъдещите здравни посредници получиха от доцент Александрина Воденичарова (заместник-декан на Факултета по публично здраве по образователната част), проф. Красимир Визев (заместник-декан на Факултета по публично здраве по СДО), проф. Ралица Златанова (заместник-декан на Факултета по публично здраве по научната дейност), проф. Невена Цачева, проф. Антония Янакиева, доцент Татяна Аврамова, гл. ас. Нели Градинарова, които са част от огромния преподавателски екип.

Обучението ще продължи един месец, до началото на юни. И още една оригиналност – през миналите месеци преподавателите приготвиха „ Наръчник на здравния посредник “, който ще помогне на обучаемите да овладеят материала.

Формата на осъществяване на изпитната сесия ще зависи от развиването на епидемиологичната конюнктура в страната. И през тази година новите попълнения измежду здравните посредници са определени посредством транспарантна процедура за асортимент, извършена по общини, с посланичество на РЗИ и НМЗМ.

Основни критерии за избора са приключеното приблизително обучение, принадлежността към общността, в която ще работят, познаването на проблемите на общността и съпричастността към тях, владеенето на езика на общността. Новите здравни посредници ще работят в общините Айтос, Борован, Борово, Бяла, Ветово, Видин, Вълчи дол, Върбица, Гулянци, Гурково, Димитровград, Добричка, Дряново, Елена, Етрополе, Каварна, Карнобат, Каспичан, Криводол, Летница, Лом, Луковит, Медковец, Мездра, Мъглиж, Монтана, Ново село, Пазарджик, Първомай, Самуил, Сандански, Септември, Симитли, Сливен, Стралджа, Струмяни, Сунгурларе, Твърдица, Троян, Угърчин и Ябланица.

През 2020 година с бюджет, обезпечен от страната, в България ще работят 260 здравни посредници в 136 общини. Докато тече образованието на новите здравни посредници не престават напъните на Националната мрежа на здравните посредници за информиране на общностите по отношение на епидемията от Ковид-19, методите за предотвратяване и съблюдаването на противоепидемичните ограничения, както и за постоянното доставяне на здравните посредници с персонални защитни средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР