Откриха огнище на птичи грип в Етрополе. Заразата е плъзнала

...
Откриха огнище на птичи грип в Етрополе. Заразата е плъзнала
Коментари Харесай

Вирусолог: 50-60% е смъртността от птичи грип при хората

Откриха огнище на птичи грип в Етрополе. Заразата е плъзнала в птицеферма за пъдпъдъци в града. 
Вирусологът доктор Радостина Александрова акцентира, че птичият грип се популяризира интензивно отвън България. " Настоящата зараза надмина и тази през 2015 година Птичият грип визира разнообразни типове птици, само че и бозайници. Когато приказваме за такива вируси, които засягат повече типове, контролът е по-труден. Властите би трябвало да подхващат строги ограничения за ограничение и да се следи съществено. Птичи грип се предава доста рядко, изисква нескончаем, доста непосредствен контакт без защитни средства. Това може да се случи и в случай че в домашни условия се колят инфектирани птици. 50-60% е смъртността от птичи грип при хората, може бързо да се стигне до зной и пневмония ", разяснява тя.
Според доктор Даниел Денев сигналът е подаден от притежателя на ветеринарен доктор в понеделник. " Предходните ден-два са почнали да измират птици. Това не го е усъмнило, тъй като е било в границите на естествената смъртност. След това обаче се усилват и той се усъмнява. Извършена е аутопсия и са взети проби, на другия ден излязоха резултатите и бе оповестено огнището. Предприети са всички законови ограничения за предварителна защита. В 3 км защитна и 10 км следени зони няма други птицевъдни стопанства, единствено вид " заден двор ". Птичият грип се предава по въздушно-капков път ", изясни той. 
По думите му ще се извършат засилени клинични прегледи в следените зони дали птиците се оглеждат в затворени пространства. " Засегната плантация е правила регулярни доставки на яйца, по тази причина ще бъде осъществена инспекция на всички артикули, излезли от фермата, за 21 дни преди пораждане на огнището. Продукцията ще бъде изтеглена и унищожена, в случай че участва в търговски вериги. Това би трябвало към този момент да е сторено. Нито яйцата, нито месото крият риск за хората, само че се смятат евентуално инфектирани. Това е единственото огнище на птичи грип в страната сега ", уточни Денев. И добави, че птичият грип в прилежащи страни крие риск.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР