Откриха македонския културен клуб Никола Вапцаров в Благоевград, предаде БНР.

...
Откриха македонския културен клуб Никола Вапцаров в Благоевград, предаде БНР.
Коментари Харесай

Откриха македонския клуб в Благоевград - присъстваха Мицкоски и представители на президента на РСМ

Откриха македонския културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград, съобщи БНР. На откриването участва водачът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и представители и на президентската институция на страната.

Час преди началото на церемонията Вътрешна македонска революционна организация провежда митинг, само че не се стигна до напрежение. 
Евродепутатът Ангел Джамбазки дефинира откриването на клуба като провокация. 

" Когато е държавен клубът и когато има взаимното почитание, а не провокация, тогава всичко е наред. Както виждате, ние през днешния ден идваме тук, слагаме галерия против културния клуб, която галерия виждате дейци на организацията Вътрешна македонска революционна организация. Аз доста се надявам господин Мицковски да пристигна да ги огледа хубаво, защото той е ръководител на организация, която носи сходно име, да огледа всички тези войводи, да се попита тези хора защо са воювали, две трети от тях са родени и починали в днешна Македония. Защо това е провокация през днешния ден и за какво ние не сме съгласни с него, тъй като македонската страна сама си нанася вреда. Хората, които тук приказват, спомагат и желаят да създадат това нещо тук в гаража откъм гърба са сепаратисти. Тези хора желаят да отделят Пиринска Македония от България и това във всички случаи вреди и на нашите връзки и по тази причина и визитата на господин Мицковски тук вреди на тези връзки. " - съобщи Джамбазки.
Християн Мицкоски съобщи поддръжката си за " македонците от другата страна на границата ".  
" Тук сме, с цел да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно обръщение, че ние сме македонци, които приказват македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не би трябвало да има подозрение и да приказва за този въпрос. " - заяви  Мицкоски, представен от БГНЕС. 

" Нашето право да се дефинираме като македонци е неприкосновено, според всички закони и заради тази причина сме тук, с цел да подкрепим македонците в България ", продължи той.

На въпрос за какво не признава правата на македонските българи, той отговори: " Македонската конституция е признала всички малцинства, според всички стандарти. Въпросът е за какво не са приети правата на македонците в България. "

" Ние сме повода за обединяване, ние не сътворяваме напрежение, ние се гордеем с обстоятелството, че сме тук при откриването на този клуб ", сподели още Мицкоски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР