Откриха изложба на Провадия-Солницата, организирана от евродепутата Емил РадевЩе мобилизираме

...
Откриха изложба на Провадия-Солницата, организирана от евродепутата Емил РадевЩе мобилизираме
Коментари Харесай

Първият монетен двор на Европа блесна в Европарламента

Откриха галерия на Провадия-Солницата, проведена от евродепутата Емил Радев
Ще активизираме всички принадлежности за запазване на неповторимите полезности, сподели еврокомисар Илиана Иванова

Най-древният солодобивен и градски център в Европа - Провадия-Солницата, който е и първият монетен двор на Стария континент, бе показан в галерия в Европейския парламент. Експозицията от  25 постера демонстрира употребяваната в древността  технология за рандеман на сол, с помощта на която в Солницата се оформя праисторически градски център, защитаван от първите в Европа каменни стени и съхранил впечатляващи свидетелства за комерсиалните връзки и обществената подчиненост в района на Варненските езера в интервала от 5600 до 4350 година прочие Хр. Представени са и най-любопитните находки, на които са се натъкнали археолозите от 2005 година насам.

Експозицията гостува в Екологичен потенциал по самодейност на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който я откри дружно с българския еврокомисар Илиана Иванова.



" Провадия-Солницата е обект от международно значение,  с голяма стойност в богатото културно-историческо завещание на България и Европа. Той не е просто диря от предишното, а археологически обект с бъдеще ", добави Радев.



С признателност към целия археологически екип, отпред с акад. Васил Николов, Илиана Иванова се ангажира да работи за опазването и съхранението на скъпите находки, открити в Провадия-Солницата. " Откритията Ви трансформират разбирането ни за праисторическите цивилизации в Европа, а тази галерия разрешава да научим по какъв начин нашето минало продължава да дефинира общото ни бъдеще. Затова дружно би трябвало да се погрижим тези полезности да бъдат съхранени за поколенията. Като еврокомисар, отговарящ за културата, съм твърдо решена да активизираме всички налични принадлежности за постигането на тази цел. С помощта на новата европейска стратегия за просвета съм уверена, че ще създадем още една стъпка в тази посока, като разгадавам на цялостната поддръжка на Екологичен потенциал ", уточни Иванова.

Сред формалните лица на изложбата, с изключение на акад. Николов и неговия екип, бяха ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиян Ревалски, з ам.-директорът на Националния  археологически институт и музей на Българска академия на науките доцент доктор Стефан Александров,  директорът на Историческия музей в Провадия Николай Христов, евродепутати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР