Откриха глава на статуя в Големия канал на древния град

...
Откриха глава на статуя в Големия канал на древния град
Коментари Харесай

Откриха глава на статуя при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика

Откриха глава на скулптура в Големия канал на античния град Хераклея Синтика. Археолозите от екипа на проф. Людмил Вагалински към момента работят за цялостното откриване на мраморния артефакт, тъй че не може незабавно да се каже дали това е главата на втората скулптура, открита преди дни при разкопките. Ако се окаже по този начин, занапред ще се мисли и за какво е била заровена в другия завършек на канала, вместо да бъде поставена до торса на скулптурата.
 
По-рано през днешния ден археолозите започнаха да разкриват постройка с подова мозайка в Хераклея Синтика. " За пръв път, откогато изследваме града, се натъкваме на мозаечен под ", съобщи ръководителят на екипа проф. доктор Вагалински (НАИМ-БАН).
 
" Не е жилище, а социална римска постройка, ситуирана в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм. Наблизо предходната година открихме огромна оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим сигурно какво е било предназначението на постройката ", акцентира проф. Вагалински, представен от БГНЕС.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР