Отклонението на газопровода Турски поток ще минава през България, твърди

...
Отклонението на газопровода Турски поток ще минава през България, твърди
Коментари Харесай

Ще минава ли Турски поток през България?

Отклонението на газопровода " Турски поток " ще минава през България, твърди съветският вестник " Комерсант ", като се базира на информация от " Газпром ". Енергийният министър Теменужка Петкова изясни, че българското държавно управление към момента не е получило публична информация от съветската държавна газова корпорация за възможното прекосяване на трасето през страната ни. Ще бъдат ли пренаписани главните направления за синьо гориво през Европа и връща ли се България на картата на огромните енергийни играчи - вижте детайлностите от репортера ни Николай Минков.

Според плановете на " Газпром ", изложени от " Комерсант ", през 2020 година Русия би трябвало да ни подава 15.8 милиарда куб. м синьо гориво на турска граница. За Сърбия плануваният оптимален потенциал е 11 милиарда куб. годишно, за Унгария 9 милиарда, а за Словакия 4.3 милиарда

Ето и първият коментар на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, откакто " Комерсант " разгласи, че втората тръба на " Турски поток " ще минава през наша територия.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ние сме подготвени за реализацията на подобен един план, несъмнено, при прецизно съблюдаване на европейското законодателство. Още повече, че диалози по този въпрос бяха водени на най-високо равнище при визитата на премиера Борисов и срещата му с президента Путин. Всички вие знаете, още тогава се разясняваше тази тематика. Ние сме подготвени реализацията на един подобен план, само че несъмнено би трябвало да изчакаме формалната информация от страна на " Газпром ". За България е извънредно значимо да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Това е наш главен приоритет. От друга страна е значимо да подсигуряваме сигурността на доставките. Заради това и построяваме тази идея за газоразпределителен център.
Част от трасето на наша територия към този момент е построено -от турската граница до Провадия. Оттам то съвсем повтаря маршрута на " Южен поток ", от който Русия се отхвърли пред 2014 година Преминава през цяла Северна България, с цел да излезе при бъдещата станция " Расово ", която ще поддържа налягането до границата със Сърбия, където газопроводът ще навлезе в региона на Зайчар.

2.8 милиарда лева ще коства построяването на 496 км ново трасе и двете компресорни станции. " Булгартрансгаз " съобщи,че няма да употребява държавни пари, а нужните средства ще набави посредством аукцион през декември, на който ще разгласи за опазване на бъдещи размери на газопровода. Амбициите са посредством бъдещия газов хъб " Балкан " да можем да продаваме газ на Гърция и Македония. Плановете са да се превърнем в главен снабдител и за страните от Западните Балкани.

Нужна е незабавна смяна в енергийната тактика. Депутати от всички парламентарни групи показаха подготвеност да изготвят нормативната смяна, само че тя би трябвало да бъде направена от енергийното министерство и препоръчана от държавното управление.
 Коментари в Народно събрание за възможното прекосяване на Коментари в Народно събрание за възможното прекосяване на "Турски поток " през България
Темата за възможното прекосяване на трасето на втората тръба на "Турски поток " през България, беше коментирана и в Народното събрание. Ето реакциите на упра...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР