Отказът от месо може да доведе до здравословни проблеми. Това ...

Отказът от месо може да доведе до здравословни проблеми. Това

Опасно ли е вегетарианството?

Отказът от месо може да докара до здравословни казуси. Това съобщи диетологът Олга Чунтова, написа БГНЕС.

Диетологът означи, че когато се откажем от животинските протеини, в организма ни стопират да постъпват съществени детайли, като витамини D и B12, които усилват риска от инсулт, както и омега-3 мастни киселини, креатин, холестерол, йод, фосфор и калций.

" Всичко това води до хормонални разстройства. Косата, ноктите, костите и репродуктивната функционалност страдат. Изключването на скотски протеини също усилва риска от развиване на анемия. Когато животинските артикули са изключени от храната, растителният протеин не може нито да размени животинските протеини в състава на аминокиселините, нито да бъде асимилиран ", разясни тя.

Специалистът добави, че хората, които се отхвърлят от месото, не би трябвало да пият прекомерно доста кафе и чай. И двете питиета могат да попречат на усвояването на желязото. За да се нормализира този развой, би трябвало да се употребяват храни, съдържащи аскорбинова киселина. В храната би трябвало да се включат и водорасли, семена от чиа, орехи, яйца и ленено семе-тези храни бързо компенсират дефицита на полиненаситени мастни киселини.

Цинкът може да се набави от ядките и бобовите растения, а аминокиселините-от млечните артикули. Маковото семе, сусамът, бадемите, младата коприва и шипката могат да оказват помощ за повишение на наличието на калции.

Източник: fakti.bg