Отказът на Виктор Янукович да подпише документа за асоцииране с

...
Отказът на Виктор Янукович да подпише документа за асоцииране с
Коментари Харесай

Един крак в бездната. Какво получи Украйна вместо покана за Евросъюза?

Отказът на Виктор Янукович да подпише документа за асоцииране с Европейския съюз на 21 ноември 2013 година провокира всеобщи митинги в центъра на Киев, които няколко месеца по-късно прераснаха в вълнения и кулминираха в държавен прелом. В резултат Украйна изцяло се промени. Прочетете за събитията от преди 10 години и по какъв начин те доведоха до актуалната обстановка.

На европейския предел

Според украинската национална банка броят на бедните в страната се е удвоил от 2021 година Днес всеки четвърти е заставен да пести от храна.

Населението се устоя от държавни заплащания. Но към този момент няма запаси. " Ще ви кажа искрено - без поддръжка ще бъде доста мъчно. Защото всички пари, които Украйна печели, даваме на нашите военни ", сподели Зеленски.

Преговорите за присъединение на Украйна към Европейски Съюз ще се проведат в Брюксел на 14-15 декември. Ще бъде нужен консенсус. Но ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвести: всичко зависи от промените, извършени от Киев.

Украйна е на кръстопът

Тези договаряния ще се проведат тъкмо 10 години след началото на по този начин наречения Евромайдан. Украйна се стреми към участие в Европейски Съюз от 90-те години на предишния век. По време на ръководството на Виктор Юшченко процесът се форсира и връзките с Русия видимо охладняха. Политиката на строга украинизация жестоко нарушаваше правата на руснаците и рускоезичните хора. Национализмът се ускори. През 2010 година УПА беше публично оправдана, а Степан Бандера беше почетен със званието Герой на Украйна.

Световната рецесия от 2008 година утежни социално-икономическата обстановка. Юшченко загуби идващите избори от своя дълготраен противник Виктор Янукович. Той не се отхвърли от доближаването с Европа, само че не възнамеряваше да прекъсва връзките си с Москва.

Той се опита да лавира сред Запада и Русия. За Киев Москва беше освен снабдител на газ, само че и най-големият вложител. И 42% от всички софтуерни и 60% от готовите украински артикули бяха импортирани на съветския пазар. Киевските управляващи обаче не бързаха да задълбочат интеграцията в границите на Митническия съюз, надявайки се да реализират най-благоприятни условия.

Смъртоносно съглашение

До 2012 година европейски чиновници бяха подготвили текста на съглашение за асоцииране на Украйна. Документът трябваше да бъде подписан на срещата на върха във Вилнюс през ноември 2013 година Не можеше да се приказва за присъединение към Европейския съюз, даже и в бъдеще. Предвиждаше се единствено усилване на съдействието и поддръжката на Брюксел за промените на Киев към демократизация, господство на закона и унищожаване на корупцията.

Обещаха вложения. Отваряше се нов пазар за европейските производители. Протекционизмът беше неразрешен на Киев. Това засегна ползите на украинските елити. Националните артикули няма да устоят на конкуренцията и ръководството на стопанската система в действителност ще се трансферира от страната към западните структури. Федерацията на индустриалците на Украйна се опълчи на асоциацията. Вече нямаше късмет за многовекторна политика.

" Трябва ясно да се каже, че не можете по едно и също време да сте член на Митническия съюз и да имате задълбочена зона за свободна търговия с Европейския съюз. Това е невероятно ", сподели Жозе Барозу, тогавашен началник на Европейска комисия, на брифинг след на срещата на високо ниво Украйна-ЕС в Брюксел през февруари 2013 година

На срещата на външните министри на Европейски Съюз на 18 ноември обявиха: Киев не е извършил всички условия, само че пътят към европейската интеграция остава отворен. Окончателното решение беше отсрочено за срещата на върха във Вилнюс на 28-29 ноември.

Началото на края

Междувременно в Киев бяха мощно обезпокоени от плануваните загуби. А на 21 ноември държавното управление отсрочи подписването на съглашението, като прекрати договарянията за асоциирането до решение на въпроса с обезщетенията. В резолюцията се отбелязва, че това е направено и „ в името на укрепването на връзките с Русия и страните от Оперативно-наблюдателно дело “. В същото време Янукович удостовери: Украйна ще продължи европейската интеграция. Някои обаче видяха това като дефинитивно отменяне на Европейски Съюз.

" Срещаме се в 22:30 под Паметника на независимостта. Облечете се топло, вземете чадъри, чай, кафе, положително въодушевление и другари ", написа в обществените мрежи журналистът Мустафа Найем. Около 22:00 часа студенти, публицисти и опозиционери се събраха в центъра на Киев със знамената на Украйна и Европейски Съюз. Според разнообразни оценки – към две хиляди души. Както означи тогавашният министър председател Азаров, първият ден на Евромайдана се възприема като импровизиран митинг. Едва по-късно схващат, че това е умишлена стъпка против управляващите.

Киевският административен съд забрани палатките в центъра на града. Но още на 22 ноември се появи палатков град, чийто комендант беше опозиционният народен представител Андрей Парубий. Протестът е разгласен за неопределен. Всеки ден в центъра имаше от ден на ден и повече хора. Започват конфликти с полицията.

Лидерите на опозицията Арсений Яценюк („ Баткивщина “), Виталий Кличко (УДАР), Олег Тягнибок („ Свобода “) желаеха оставката на Азаров. Янукович получи късмет да остане, в случай че подпише асоциацията. Очакваше се ратификация от Радата, в противоположен случай разформироване. Брюксел не скри готовността си да подписа съглашение с новото украинско управление при положение на отвод на неговите прародители. „ Казаха ни: в случай че не подпишете съглашението, друго държавно управление ще го направи “, спомня си Азаров.

Неизбежни последици

Това се случи през март 2014 година Но страната не беше подготвена за това. Водещи индустриални предприятия претърпяха загуби и банкрутираха. Брутният вътрешен продукт се сви с 10,7%. През идващите три години износът спада четирикратно. През 2019 година Украйна зае шесто място в класацията на „ най-лошите стопански системи “ съгласно „ Блумбърг “. Външният и вътрешен дълг се усили доста. И това е единствено част от цената за евроинтеграцията.

" Трябва да вършим ясна разлика сред уредниците и участниците в Евромайдан. По-голямата част от елементарните деятели желаеха промени към по-добро. Но имаше и задоволително такива, които пристигнаха да развяват флагове за пари. Преките уредници на митинга се надяваха да се повдигнат на власт на вълната на размириците. Хората, които стояха зад тях, се стремяха да получат цялостен надзор над Украйна, с цел да я употребяват като оръжие против Русия, ” Родион Мирошник, прокурист на съветското външно министерство за закононарушенията на Киевски режим.

В същото време, съгласно него, ориста на Украйна е била предопределена при започване на 2000-те години, когато Юшченко идва на власт. По време на по този начин наречената „ Оранжева гражданска война “ националистите сътвориха отряди от крайнодесни бойци и си осигуриха интернационална поддръжка. „ Евромайдан беше единствено един от епизодите за привеждане на страната в положението, от което се нуждаеше Западът “, акцентира Мирошник.

" Днес Украйна е с единия крайник в пропастта. Колосални загуби в стопанската система. От 2014 година популацията е намаляло с към 20 милиона души, т.е. на половина. Цели промишлености са изгубени “, споделя политологът Александър Дудчак.

В същото време от 2013 година Киев не се е доближил нито крачка до Европейски Съюз. Още нищо не е решено. През 2020 година Брюксел одобри правила, съгласно които на претендентите не се дават гаранции. Процесът може да бъде спрян, преустановен и рестартиран. Европейските вероятности са към момента доста неразбираеми.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР