Отказът на САЩ да предадат на Турция изтребителите F-35, които

...
Отказът на САЩ да предадат на Турция изтребителите F-35, които
Коментари Харесай

Ердоган: Отказът на САЩ за F-35, които вече са купени е грабеж

Отказът на Съединени американски щати да предадат на Турция изтребителите F-35, които към този момент са купени е " обир ", оповестява " Ройтерс ", цитирайки турския президент Реджеп Ердоган.

Американските управляващи обявиха пред " Ройтерс ", че администрацията на Тръмп към момента възнамерява да наложи наказания против Турция и да я отстрани от програмата F-35, в случай че съдружникът на НАТО придобие съветската система за противоракетна защита С-400.

" Ако имате клиент и клиентът прави заплащания като часовников механизъм, по какъв начин може да не дадете на този клиент платената стока? Името, с което можете да наречете това обир ", цитира " Хюриет " думите на Ердоган пред кореспонденти в Китай.

Турският президент изяснява, че до момента Турция е платила 1,4 милиарда $ за F-35 и четири самолета са предадени, а турски водачи са обучавани в Съединени американски щати.

" Имахме съглашение да купим 116 броя F-35. Ние не сме просто пазар, ние сме взаимни производители. Ние произвеждаме част от частите в Турция ", добавя той.

След срещата с Доналд Тръмп в Япония в границите на Г20, Ердоган разяснява, че Анкара ще бъде пощадена от нездравословните наказания на Съединени американски щати, откакто съветската система за противовъздушна защита С-400 стартира да идва в Турция.

Ако Съединени американски щати отстранен Турция от програмата F-35 и наложат наказания на съдружник от НАТО, това ще бъде един от най-значимите разриви в близката история на връзките сред двете страни.

Тръмп, който е заявил съгласие с Ердоган, към момента може да се опита да промени курса и да отсрочи глобите.

Подобен ход би угодил на Анкара, само че би разстроил някои от съдружниците на Тръмп в Конгреса. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР