Отказът на Републиканската партия от Аризона на еднодневни, лични първични избори подчертава разрива на партията относно сигурността на изборите

...
Председателят на републиканците в щата Аризона Джеф Деуит тази седмица
Коментари Харесай

Председателят на републиканците в щата Аризона Джеф Деуит тази седмица отхвърли предложението на републиканската партия на окръг Марикопа за провеждане на еднодневни първични президентски избори през 2024 г., подчертавайки продължаващото разцепление в Републиканската партия в резултат на постоянния изборен отказ, произтичащ от президентските избори през 2020 г.

DeWit обясни защо не е призовал за гласуване на предложението в четвъртък имейл до членовете на изпълнителния комитет на партията. Той каза, че Републиканската партия няма пари, за да проведе свой собствен конкурс - или време, за да приложи план и да изчисти потенциалните правни пречки.

Решението на Деуит, който работи по кампаниите на бившия президент Доналд Тръмп през 2016 г. и 2020 г., вероятно ще предизвика ответна реакция от страна на консерваторите в щата. Републиканската партия в Аризона беше тласкана надясно от подкрепящите Тръмп консерватори, които не вярват на нейните избори и отказват да приемат загубите на Тръмп през 2020 г. и щатската листа, която включваше кандидата за губернатор Кари Лейк, друг виден отричащ изборите, през 2022 г.

Washington Post съобщи за развитието по-рано в събота.

Аризона се очерта през последните години като един от най-важните въртящи се щати на нацията – бивш републикански бастион, който се измести наляво през последните години, с победи на демократите в надпреварите за Сената през 2018, 2020 и 2022 г. и президентът Джо Байдън победи Тръмп с по-малко от 11 000 гласа от повече от 3,3 милиона, участвали в президентските избори през 2020 г.

Повечето гласоподаватели в Аризона гласуват по пощата - опция, която нарасна по популярност, откакто щатският законодателен орган одобри гласуване по пощата без извинения през 1991 г., а през 2007 г. даде зелена светлина за създаването на постоянен списък за предсрочно гласуване, позволяващ на жителите да се регистрират бюлетините им да бъдат изпращани по пощата всеки изборен цикъл.

Тези норми за гласуване, някога подкрепяни от републиканците, които контролираха правителството на щата, сега са обект на прицел от консерватори, които повтарят фалшивите конспиративни теории на Тръмп за широко разпространени изборни измами.

Републиканската партия на окръг Марикопа прие резолюция на 26 август, с която моли щатската страна да се оттегли от провежданите от държавата първични президентски избори и да проведе собствена еднодневна афера.

„Действията, предприети от MCRC, са в знак на солидарност с президента Доналд Дж. Тръмп, който е бил преследван, арестуван и обвинен за заемане на същите позиции“, каза председателят на Републиканската партия в окръг Марикопа Крейг Бърлин във видео, публикувано тази седмица на X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter.

Отказът на DeWit на това предложение дойде точно преди крайния срок в петък за партиите да се оттеглят от управляваните от правителството избори. Пол Смит-Леонард, директор по комуникациите на кабинета на държавния секретар на Аризона, потвърди, че никоя партия не се е отказала от първичните президентски избори.

Деуит каза в своя имейл, че партията няма „добре формулиран план“ за замяна на първичните президентски избори и „няма пари, с които да съобщи тази промяна на републиканските избиратели в Аризона“.

„В резултат на това партията почти сигурно ще бъде принудена да се върне в (президентските първични избори) със съдебна заповед. Просто няма достатъчно време или ресурси, за да се направи тази промяна в този цикъл на президентските избори, като същевременно се спазва изискването на Устава партията да действа справедливо спрямо всички първични кандидати“, каза той.

DeWit също така цитира адвоката на държавната партия, казвайки, че държавната републиканска партия е „много почти сигурна“, че щатът ще бъде изправен пред федерални и щатски съдебни дела, твърдейки, че подобна промяна би се равнявала на „мащабно лишаване от избирателни права“.

Вместо това той предложи да се позволи на Републиканската партия на окръг Марикопа да проведе паралелни първични избори - такива, които ще се проведат единствено в окръг Марикопа и ще бъдат финансирани от партията на окръга.

Разривът е най-новото доказателство, че въпреки малките загуби през 2018, 2020 и 2022 г., много републиканци в щата отхвърлят връщането към тактиката, с която партията някога е превъзхождала - включително проследяване на консервативните гласоподаватели, за да се уверят, че техните бюлетини по пощата се връщат.

Няма широка равносметка за партията след тези загуби. След поражението си през 2022 г. Лейк започна поредица от правни предизвикателства, опитвайки се да отмени победата на губернатора на Демократическата партия Кейти Хобс.

След загубата на Тръмп през 2020 г., воденият от консерваторите Сенат на щата Аризона нае Cyber ​​Ninjas, неопитна фирма, базирана във Флорида, за да извърши партизанска проверка на над 2 милиона гласа, подадени в окръг Марикопа.

Фиктивният „одит“ посочи несъответствия, които до голяма степен са резултат от липсата на разбиране на неопитните рецензенти за това как протичат изборите в Аризона. Експертите по избори развенчаха почти всички твърдения на Cyber ​​Ninjas и неговите подизпълнители относно бюлетините, които те характеризират като съмнителни, и отношението на окръг Марикопа към киберсигурността.

Неговият окончателен доклад, публикуван от Сената на щата, беше издаден през септември 2021 г. и показа, че резултатите от повторното преброяване на ръцете на рецензентите са почти идентични с резултатите от окръга. Все пак докладът се превърна в храна за подкрепящите Тръмп консерватори, включително Лейк, за да посеят недоверие в изборния процес в Аризона.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР