Отказът на човек да се грижи за друг човек в

...
Отказът на човек да се грижи за друг човек в
Коментари Харесай

Около 80 процента от случаите на домашно насилие не се съобщават в полицията


Отказът на човек да се грижи за различен човек в безпомощно положение или за подобен с тежки увреждания да се дефинира законодателно като форма на принуждение. Това предложение направи психологът и представител на фондация " Деметра " Диана Видева, по време на онлайн разискване на измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, препоръчани от министерството на правораздаването.

Дискусията беше проведена от омбудсмана Диана Ковачева, а задачата е да се чуят допустимо най-вече гледни точки и оферти, които да намерят място в квалифицирания законопроект, преди внасянето му в Министерския съвет и Народното събрание.

Законопроектът на правосъдното министерство планува дефиниране на нови форми на принуждение - психическо и икономическо, разширение на кръга от лица, които могат да търсят отбрана от домашно принуждение, стратегии за работа с деца-жертви на принуждение, както и на такива за работа с причинители на принуждение.

Заложено е основаване на указател на причинителите на принуждение, в който ще се вписват и всички случаи на принуждение. Предвижда се съставяне на Национална комисия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, която ще се управлява от вицепремиер, а в нея ще вземат участие представители на съда и прокуратурата.

Като нова форма на принуждение, която да се заложи в законопроекта, Диана Видева от фондация " Деметра " предложи пренебрегването на възрастните хора и хората с увреждания. Това са случаи, в които се отхвърля съществена грижа на хора в безпомощно положение, изясни тя. Според представени от нея данни към 70-80 % от случаите на домашно принуждение у нас остават нерегистрирани.

А данните, показани от омбудсмана Диана Ковачева, демонстрират, че през трите месеца на изключителното състояние предходната година сигналите за случаи на принуждение, подадени на горещите телефонни линии на разнообразни неправителствени организации, са се нараснали от 30 % до съвсем два пъти. За същата година има 15 дами, убити от сътрудниците си, като в медийни изявления се оповестява за още 5, изясни Ковачева, и напомни, че у нас към момента не се води публична статистика за жертвите на домашно принуждение.

От институцията на Омбудсмана оферират отпадане на изискването за методичност, когато закононарушението е осъществено в изискванията на домашно принуждение. Според в този момент настоящото законодателство, жертвата би трябвало да е подала три сигнала и те да са регистрирани, с цел да получи насилникът по-тежко наказване.

Неправителствени организации поддържаха новите ограничения за отбрана на децата при случай на домашно принуждение. Една от тях планува при подобен акт съдът да разпорежда краткотрайно настаняване на детето при потърпевшия родител.

В полемиката се включи и министърът на правораздаването Десислава Ахладова, която увери, че всички оферти, към които се обединят участниците в това разискване, ще бъдат импортирани като част от законопроекта на отрасловото ведомство. От своя страна омбудсманът Диана Ковачева изиска законодателните промени да бъдат гласувани от настоящето Народно заседание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР