Отказът на арменския премиер Никол Пашинян да подпише заключителната декларация

...
Отказът на арменския премиер Никол Пашинян да подпише заключителната декларация
Коментари Харесай

Путин понесе удари от две верни членки на военния съюз - Армения и Казахстан

Отказът на арменския министър председател Никол Пашинян да подпише заключителната декларация на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) и апелът на президента на Казахстан Касъм Жомарт Токаев за взаимно търсене на формула за завършек на войната в Украйна бяха маркирани и в съветските и рускоезичните медии.

Това става в миг, когато деветте месеца война в Украйна слагат на тестване оставащите съюзи на Русия в постсъветското пространство. В ОДКС, основан през деветдесетте години и доминиран от Русия, членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. От него излязоха Азербайджан, Грузия и Узбекистан. Поводът за основаването му бе да се заобикалят гранични спорове сред страните и да се подкрепи отбраната им от външна експанзия.

Именно Армения, която е желала помощ от ОДКС в разнообразни обстановки, дефинира работата на съюза по най-чувствителния за нея въпрос - спора с Азербайджан за Нагорни Карабах - като " крушение ". Това бе и повода Пашинян да не подпише заключителната декларация.

По думите му съюзът не е приел " ясна политическа оценка " на " експанзията " на Азербайджан, а това уронва престижа на ОДКС " както в страната ни, по този начин и отвън нея ". Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че това е гледната точка на Пашинян и арменската страна " има право " да преглежда по този начин обстановката.

Русия оказа помощ на Казахстан за преодоляване на митингите в страната в края на декември и началото на януари. Въпреки това Токаев, избран отново преди дни без особена конкуренция, прикани Москва и Киев да употребяват всеки късмет за решение на спора по дипломатически път, включително - и по линия на ОДКС.

" Що се отнася до Украйна, считам, че настъпи времето на взаимно групово търсене на формула за мир. Всяка война приключва с мирни договаряния ", споделя Токаев съгласно уеб страницата на казахстанското президентство.

" Трябва да се употребява всеки късмет за реализиране най-малкото на помирение. Истанбулският кръг на договаряния даде вяра, само че съглашението бе " подкопано " по разнообразни аргументи. Не бива да се позволява братските съветски и украински нации да се раздалечават за десетки или стотици години с обиди, които не се лекуват, продължава Токаев. "

Някои съветски медии цитираха думите на Токаев, само че пропуснаха изречението за войната, която Русия назовава " специфична военна интервенция ". Отношенията на Казахстан с Русия се усложниха, откогато стартира войната в Украйна; Токаев даде преди изборите знаци, че не се отхвърля от връзките с Русия, само че по едно и също време с това месеци наред се отдалечава от нея и форсира търсенето на нови партньорства и заздравяването на остарели.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР