Отказаха преглед на пациент с коронавирус. Мъжът потърсил помощ в

...
Отказаха преглед на пациент с коронавирус. Мъжът потърсил помощ в
Коментари Харесай

Столична поликлиника върна пациент с Ковид-19


Отказаха обзор на пациент с ковид. Мъжът потърсил помощ в една от Коронавирус зоните в столична поликлиника. Причината - става известно, че всеки пациент с ковид може да се прегледа там до 10 дни след положителен тест.

Христо Димитров се разболява от ковид преди 10 дни. Прави си PCR тест. Продължава лекуването си от у дома. Състоянието му не се усъвършенства и взема решение да отиде на обзор в близката поликлиника, споделя Нова тв.

„ Кашлицата се ускори, само че ми беше отхвърлен обзор ”, описа той. 

Връща се с мотив и втори отвод. „ Получих документ, само че не виждам да написа, че не мога да бъда прегледан. Явно би трябвало да отида в Спешно поделение. Да изчакам към 200 души, да ми се утежни положението ”, прибавя още пациентът.

Първите Коронавирус зони в поликлиниките отвориха още през ноември предходната година. Идеята е пациентите с леки и приблизително тежки признаци да получат безвъзмезден обзор и консултация със експерт.

От началото на октомври пациентите към този момент могат да бъдат и лекувани в тези зони, само че с изискване - до десетия ден от позитивния тест за ковид.

„ Господинът има изработен тест на 18 октомври. Той не е потърсил нашето мнение в дните от 18-и до 29-и. Не бих споделила, че нямаме право да преглеждаме такива пациенти, всички сме лекари, само че Здравната каса по този начин е сложила изискванията ”, разяснява шефът на 22 ДКЦ в София Лили Иванова.  

Аргументът на НЗОК - след този интервал персоналните лекари би трябвало да назначат ново лекуване на пациента си или направление за хоспитализация. „ След като карантината на пациента е 14 дни, не виждам за какво би трябвало да е лимитирано до 10 ”, счита Иванова.

„ За мен това е замитане на очите. Единственото, което мога да направя, е да изчакам да си отшумят признаците и да се надявам всичко да е обикновено ”, добави Димитров.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР