Откакто за първи път бяха пренасочени над Украйна миналата пролет,

...
Откакто за първи път бяха пренасочени над Украйна миналата пролет,
Коментари Харесай

Мъск отказва да плаща повече за интернета над Украйна: Иска Пентагонът да поеме сметката

Откакто за първи път бяха пренасочени над Украйна предходната пролет, сателитните интернет терминали Starlink на SpaceX на Илон Мъск, бяха жизненоважен източник на връзка за украинската войска, позволявайки й да се бие и да поддържа връзка, даже когато клетъчните телефони и интернет мрежите бяха унищожени във войната с Русия.

Досега почти 20 000 сателитни единици Starlink са дарени на Украйна, като Мъск написа в Twittter, че „ интервенцията е коствала на SpaceX 80 милиона $ и ще надвиши 100 милиона $ до края на годината “.

Но тези благотворителни вноски може да са към своя край. Документи, получени от CNN, демонстрират, че предишния месец SpaceX на Мъск е изпратила писмо до Пентагона, в което се споделя, че към този момент не може да продължи да финансира услугата Starlink, както до момента.

В писмото също се желае Пентагонът да поеме финансирането за държавната и военна приложимост на Starlink от Украйна, за което SpaceX твърди, че ще коства повече от 120 милиона $ за останалата част от годината и близо 400 милиона $ за идващите 12 месеца.

„ Ние не сме в положение да дарим повече терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неустановен интервал от време “, написа шефът по продажби на SpaceX до Пентагона в септемврийското писмо.

Сред документите на SpaceX, изпратени до Пентагона, е отразено искане, отправено до Мъск през юли от командващия украинската войска военачалник Валерий Залужний, за още съвсем 8000 терминала Starlink.

В настрана писмо до Пентагона външен съветник, работещ за SpaceX, написа: „ SpaceX е изправена пред извънредно сложни решения тук. Не мисля, че те имат финансовата опция да обезпечат спомагателни терминали или услуги, както изиска военачалник Залужний. ”

Документите, които не са докладвани по-рано, дават рядка разбивка на личните вътрешни разноски на SpaceX в Starlink, като в детайли разказват разноските и заплащанията, свързани с хилядите терминали над Украйна. Те също по този начин хвърлят нова светлина върху подмолните договаряния, които са дали милиони долари в информационен хардуер и услуги на воюващата страна евтино за Киев.

Писмата идват на фона на скорошни отчети за широкообхватни спирания на Starlink, до момента в който украинските войски се пробват да си върнат територията, окупирана от Русия в източните и южните елементи на страната. Източници, осведомени с спиранията, споделиха, че ненадейно е била наранена цялата фронтова линия, както беше на 30 септември.

„ Това се отрази на всички старания на украинците да преминат този фронт “, сподели осведомен неизвестен очевидец пред CNN. „ Starlink е главният метод, по който единиците на бойното поле могат да споделят. “

Не е имало предизвестие към украинските сили, сподели втори човек, добавяйки, че в този момент, когато Украйна е освободила зоната, би трябвало да се направи поръчка за включване на услугите на Starlink.

Financial Times първи заяви за спиранията, довели до „ пагубна “ загуба на връзка. В туит в отговор на публикацията Мъск не оспори спирането, като сподели, че това, което се случва на бойното поле, е класифицирано.

Предложението на SpaceX да спре финансирането на Starlink, също идва на фона на възходящата угриженост в Украйна по отношение на предаността на Мъск.

Наскоро той разгласява в Twitter противоречив кротичък проект, съгласно който Украйна би трябвало да се откаже от Крим и контрола над източните райони Луганск и Донецк.

След като украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса на чия страна е Мъск, той отговори, че „ към момента доста поддържа Украйна “, само че се притеснява от „ огромна ескалация “.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР