Откакто Световните изложения започнаха през 19 век, те предоставиха сцена

...
Откакто Световните изложения започнаха през 19 век, те предоставиха сцена
Коментари Харесай

6 ежедневни изобретения, които дебютираха на световни изложения

Откакто Световните изложби започнаха през 19 век, те предоставиха сцена за показване на нови изобретения и технологии, някои от които станаха неразделна част от ежедневния живот . За тях ни описват от.

Излизайки от средновековната традиция на селскостопански и търговски изложби, Голямото ревю на творбите на промишлеността на всички народи , извършено в Лондон през 1851 година, беше първото интернационално събиране от този тип и необятно считано за първото международно ревю . С течение на времето Световните изложби стартират да включват и занимания в програмата си, които нормално се свързват с фестивали и карнавали, само че си останаха главно индустриално и комерсиално събитие.

Най-важната и най-очакваната част от тези международни изложби беше проявлението на нови технологии и изобретения . Това даде на ходещите на ревютата опцията да видят най-новите артикули и разработки преди всички останали и даде на страните, индустриалците и изобретателите интернационална сцена, на която да покажат своите достижения. И до момента в който доста от тези изобретения в никакъв случай не са се наложили, има други, които не престават да се употребяват всекидневно.

Ето шест образеца за ежедневни изобретения, които направиха своя дебют на международни изложби:

1) Телефонът - 1876 година

Първото международно ревю, което се организира в Съединените щати, беше във Филаделфия през 1876 година То означи 100-годишнината от основаването на страната. Официално известна като Международна галерия на изкуствата, производителите и продуктите , изобретатели от 37-те страни, участващи в ревюто, демонстрираха най-новите си изобретения, в това число роден в Шотландия професор по вокална физиология в Бостънския университет на име Александър Греъм Бел .

След години опити Бел реализира задачата си за предаване на тон по проводник и на 7 март 1876 година получава първия си патент в Съединени американски щати за устройство, което назова „ Подобряване на телеграфията “ – в този момент по-известно като телефон . Въпреки че е тествал технологията с сътрудници в Бостън, първата обществена проява на телефона на Бел се състоя няколко месеца по-късно, на 25 юни 1876 година на Световното ревю във Филаделфия.

2) Ципът - 1851 година, 1893 година

Днес е елементарно да приемете ципа за даденост, само че преди да бъде изобретен, обличането включваше закрепване на облеклата с въжета, връзки, копчета или други клипси. Неговата най-ранна итерация, известна като „ автоматизирано непрестанно закопчаване на облеклата “ , е патентована през 1851 година от Елиас Хоу : изобретателят на модерната шевна машина, за която той печели златен орден на Световното ревю в Париж през 1867 година Хау в никакъв случай не пуска на пазара своя цип.

Затова, по-късно, през 1893 година , изобретателят Уиткомб Л. Джъдсън получава патент за своя цип за обувки и незабавно си партнира с предприемача полковник Люис Уокър, с цел да започват компанията Universal Fastener и да стартират да създават изобретението. Закопчалката дебютира на Световното ревю в Чикаго през 1893 година, след което е преименувана на „ цип “ през 1923 година от Б. Ф. Гудрич, когато компанията стартира да употребява закопчалките на гумените си ботуши.

3) Съдомиялната машина - 1886 година

Заедно с ципа съдомиялната машина Garis-Cochran също беше показана за първи път пред аудитория на Световното ревю в Чикаго през 1893 година , като тя беше способна да измие и изсуши усърдно 240 чинии за две минути.

През 1883 година предприемачът от Охайо Джоузефин Гарис Кокран се разочарова от времето, належащо за разчистване на чинии след вечерни празненства, като споделила „ Ако никой различен няма да изобрети съдомиялна машина, аз ще го направя самс “. И го направила.

До края на 1886 година Кокран получава патент за своята „ съдомиялна машина “ (която също включва система за разчистване на прибори). И макар че доста хора бяха впечатлени от нейното откритие, евентуалните вложители споделиха, че ще бъдат на борда единствено в случай че Кокран се отдръпна и съобщи контрола върху компанията Garis-Cochran на мъже. Не желаейки да го направи, едвам на Световното ревю в Чикаго през 1893 година Кокран има опцията, от която се нуждае, да покаже съдомиялната си машина пред вярната аудитория . След това поръчките за нейния артикул стартират да идват от заведения за хранене, хотели, лечебни заведения и колежи, а през 1898 година Кокран отваря лична фабрика.

4) Електрическият щепсел и контакт - 1904 година

Едно от най-големите провокации, които породиха през първите дни на електричеството, беше преместването му от източника на зареждане до настрана устройство. До 1880-те години цели къщи са били окабелени за електричество, само че електрическите уреди трябвало да бъдат свързани непосредствено към главния източник на зареждане на дома, което представлявало съществени опасности за сигурността на членовете на семейството.

Това се промени през 1904 година, когато Харви Хъбъл, който преди този момент е изобретил електрическата лампа с издърпваща верига, патентова първия разглобяем електрически щепсел в Съединените щати . Състоящ се от два кръгли щифта с пръстеновидни фиксатори на върховете, дизайнът на Хъбъл е предопределен да държи щепсел безвредно в гнездото му, заобикаляйки рискови електрически къси съединения и произлизащите от това токови удари. Хъбъл за първи път демонстрира изобретението си на Световното ревю в Сейнт Луис през 1904 година и в границите на 10 години неговият щепсел и контакт трансформират метода, по който американците употребяват електричеството.

5) Телевизията - 1939 година

Развитието на малкия екран се случва през първите десетилетия на 20 век, само че прави формалния си дебют на 20 април 1939 година на Световното ревю в Ню Йорк . На този ден посвещаването на постройката на Radio Corporation of America (RCA) на площите за изложби в Куинс беше излъчено по малкия екран на 12км разстояние до централата на компанията в Манхатън. Десет дни по-късно ревюто беше намерено за аудитория, а на идващия ден RCA стартира да продава тв приемници . На 1 май 1939 година се следи още един ефирен стадий: стартирането на постоянен ефирен график на Националната радиоразпръскваща компания (NBC), която беше благосъстоятелност на RCA.

Ходещите на изложби можеха да отидат на „ първото телевизионно турне в Америка “ (представено от NBC), където щяха да научат за историята на медията, както и за науката и инженерството, които направиха допустимо излъчването му. Но макар шума към новата технология, лиши известно време, преди тв приемниците да станат налични за американските фамилии от междинната класа . Преди 1947 година единствено няколко хиляди от семействата в страната притежаваха тв приемници. Но в границите на пет години наличието на телевизия в Съединените щати набъбна фрапантно, като тв приемниците бяха в 12 милиона домове през 1952 година и завоюваха своето място в половината американски семейства до 1955 година

6) Сензорният екран - 1982 година

Световните изложби не престават да се организират през 20 век, в това число в Ноксвил, Тенеси през 1982 година На ревюто участвали Рубик кубчето и черешовата кола като едни от най-известните си изобретения. Едно софтуерно откритие лиши малко повече време, с цел да се наложи. Това беше сензорният екран. Въпреки че проучванията на сензорните екрани започнаха през 40-те години на предишния век и те за първи път добиха известност през 1970-те, едвам на Световното ревю през 1982 година необятната аудитория беше осведомена с тази футуристична технология и имаше опция да я тества сама .

В ерата на смарт телефоните е елементарно да се разпознава демонстрацията на сензорния екран на Световното ревю като забележителна софтуерна повратна точка, само че съгласно Джак Нийли, изпълнителен шеф на плана за история на Ноксвил и контролиращ тълпата на Световното ревю, това не беше явно по времето.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР