Откакто се приземи през 2021 г., марсоходът Пърси“ претърсва прашния

...
Откакто се приземи през 2021 г., марсоходът Пърси“ претърсва прашния
Коментари Харесай

Боклуците ни вече се срещат и на Марс

Откакто се приземи през 2021 година, марсоходът „ Пърси “ претърсва прашния и каменист пейзаж на кратера Джезеро на Марс за признаци на живот. Сега обаче апаратът видя човешки отпадък по повърхността на Червената планета.

Във вторник екипът на „ Пърси “ показа фотография на парче от термалното одеяло, което е предпазвало роувъра от рисковите температури по време на приземяването му.

Според екипа е изнанадващо, че то се намира точно на това място, защото роботът бе спуснат на към 2 км от него – " Дали това парче се е приземило тук след това или вятърът го е отвяло? “

Това не е единствената част от роувъра, която замърсява Марс. През април дребния хеликоптер „ Инджнюити “ снима човешки отпадък от птичи взор и по-конкретно – част от оборудването, което оказва помощ и на него, и на „ Пърси “ да стигнат до Марс.

Парашутът и отломките, снимани от " Индженюити " на 19 април 2022 година Източник: NASA/JPL-Caltech 

Основната задача на „ Пърси “ е да търси признаци за антични микробни форми на живот край Джезеро – антична речна делта.

Да замърсяваш гордо

Що се отнася до галактическия отпадък, това непрекъснато възходящ проблем, който тревожи галактическите организации. Фрагменти от остарели задачи, като ботуши, лопати и цели транспортни средства, които задачите „ Аполо “ оставят на Луната – могат да замърсят другояче девствените планетарни тела.

Броят на спътниците и галактическия отпадък в орбитата на Земята пък нараства всекидневно и напускането на рамките на нашата планета става все по-опасно. Освен това всички тези парчета, в това число нефункциониращи спътници, изгорели мотори, отвертки, парашути и други – могат да съставляват заплаха за Международната галактическа станция.

Въпреки това рестриктивните мерки, които имат за цел да предпазят космоса от замърсяване, са извънредно нищожни. Сегашният галактически закон не се е трансформирал изключително от Outer Space Treaty насам, основан през 1967 година А и той самичък по себе си не е изключително подробен и половин век по-късно галактически светове като Марс се трансформират лека-полека в сметища.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР