Откакто са се появили за първи път през епохата на

...
Откакто са се появили за първи път през епохата на
Коментари Харесай

Змиите: Еволюционните експерти на планетата Земя

Откакто са се появили за първи път през епохата на динозаврите, змиите " пишат " историята на еволюционния триумф, плъзвайки се до съвсем всяко кътче на Земята - от океаните до върховете на дърветата . Ново проучване разказва в детайли по какъв начин тези безкраки влечуги, които са еволюирали от четирикраки гущери, са получили преимущество пред конкуренцията, съобщи Ройтерс. 

Учените са основали изцяло еволюционно дърво на змиите и гущерите благодарение на геномни данни, обхващащи към 1000 типа. Същевременно те са прегледали фосилните сведения и са събрали данни за храненето на змиите, анатомията на черепа, репродуктивната биология и географския ареал.

Study shows how snakes got an evolutionary leg up on the competition
— Reuters (@Reuters)
Изследователите са открили, че змиите са претърпели " взрив " на нововъведения при започване на своята история и са еволюирали с евентуално три до пет пъти по-бързи темпове в съпоставяне със своите братовчеди гущерите.

" Това е все едно гущерите да се движат във времето с постепенен мотопед или картинг, а змиите да са " Ламборгини " V12. Гущерите пътуват с градския рейс. Змиите се возят на еволюционния влак-стрела ", споделя еволюционният биолог от Мичиганския университет Даниъл Рабоски, водещ създател на проучването, оповестено в сп. " Сайънс ". 

Змиите са се появили преди към 120 милиона години. Ранните змии са имали рудиментарни крака, като най-старата известна изцяло безкрака змия е живяла преди към 85 милиона години , съгласно еволюционния биолог от университета " Джордж Вашингтон " и съавтор на проучването Александър Пайрън.

Ранните змии трансформират анатомията си по значими способи, най-много с цел да се трансфорат във високоспециализирани хищници, демонстрира проучването. Черепите им стават извънредно гъвкави, с цел да могат по-добре да улавят и гълтам плячка. Змиите получават впечатляваща система за разкриване на плячката, като обонянието им или хеморецепцията, се усъвършенства. Някои от тях развиват способността за инфрачервено зрение, всъщност трансформирайки се в датчици за топлота. Други стават отровни.

Изследователите са събрали огромен набор от данни за хранителния режим на змиите и гущерите, в това число скъпа информация за наличието на стомаха на мъртви екземпляри от музейни сбирки.

" Гущерите нормално се хранят с инсекти, паяци и сходни неща, от време на време с растения. Змиите са в действителност рискови експерти по хранене и нормално ядат гръбначни животни или странни, сложни за ястие безгръбначни. Когато змиите се хранят с безгръбначни, те постоянно гълтам рискови неща като отровни стоножки и скорпиони, слузести нездравословни охлюви или плужеци ", споделя Рабоски.

Различни групи гущери с течение на времето са станали безкраки, само че в никакъв случай не са претърпели същия постепенен разцвет като змиите.

Snake evolution led to tremendous diversity and innovative predation with lasting ecosystem impacts - an excellent article on new research from and others, written by
— Natural History Museum Science (@NHM_Science)
" Змиите са доста разнообразни от другите гущери, които нямат крайници. Повечето такива гущери се ровят в пясъка или почвата, или може би пълзят в тревата. Змиите вършат всичко - от надълбоко гмуркане в кораловите рифове в океана до свръхбързо катерене по дърветата и всичко сред тях ", добавя Рабоски.

Избликът на еволюционни нововъведения при змиите настава преди към 90-110 милиона години и още веднъж по друго време след конфликта с метеорит преди 66 милиона години, който обрича динозаврите на крах , изяснява Пайрън.

Според учените змиите са били доста положителни в нововъведенията - в бързото развиване на нови черти, и са съумели да се възползват от екологичните благоприятни условия, които са се появили, като да вземем за пример когато всеобщото изгубване преди 66 милиона години унищожава доста други типове.

Най-малките от съществуващите змии са тесноустите, които са дълги към 10 сантиметра. Най-дълъг е мрежестият питон - към 6 метра. Най-голямата известна изчезнала змия е титанобоа, чиято дължина е била към 13 метра.

Учените означават още, че екологичното многообразие на 3900-те съществуващи типа змии е голямо.

Някои хора се опасяват и ненавиждат змиите, само че не и създателите на актуалното проучване. " Всичко в тях е очарователно - от метода, по който се движат, до метода, по който взаимодействат с останалите екосистеми. Те са красиви, грациозни и в множеството случаи безвредни ", споделя Пайрън. 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР