„Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., почти

...
„Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., почти
Коментари Харесай

„Репортери без граници“ за Русия: Всички независими медии са забранени или блокирани

„ Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, съвсем всички самостоятелни медии бяха неразрешени, блокирани и/или оповестени за „ задгранични сътрудници “, оповестяват в годишния си отчет по медийна независимост „ Репортери без граници “.

Спрямо международния показател по независимост на словото Руската федерация се подрежда на 155 място от общо 180 страни. Миналата година медийната независимост в страната беше оценена с пет позиции по-надолу – на 150 място.

Неправителствената организация осведоми, че всички останали медии, които не престават да действат, са обект на военна цензура.

„ Всички частни самостоятелни телевизионни канали са неразрешени за лъчение, като се изключи кабелните развлекателни канали. Руската версия на Euronews беше спряна от Роскомнадзор, медийният регулатор, на 22 март 2022 година Сред огромните печатни медии, които от няколко години принадлежаха на съдружници на Кремъл, тези, които са запазили независимостта си и бяха под непрекъсната опасност от закриване, сходно на самостоятелния вестник „ Новая газета “, трябваше да преустановят изявленията си. Радиостанциите са в същото състояние. Медиите, които оцеляха, са изправени пред доста строга автоцензура заради неразрешени тематики и думи, а западните обществени мрежи последователно се блокират “, написа в отчета.

По отношение на политическия подтекст организацията счита, че „ президентът Владимир Путин наподобява все по-изолиран от външния свят от началото на пандемията. Само доста стеснен кръг към този момент има достъп до него, а последните групови институции за взимане на решения, като Съвета за сигурност, към този момент не са в действителност взаимни. Парламентът се трансформира в камара за записване на решения, взети от Кремъл. Официалният дискурс, излъчен от вездесъща агитация, се основава основно на разкази за съветските „ исторически недоволства “ и теории на конспирацията “.

„ Никой публицист не е застрахован от опасността от съществени обвинявания по неразбираемо дефинирани драконовски закони, които постоянно се одобряват небрежно. Много закони, свързани със свободата на изложение, които бяха признати през последните години – в това число законите за клюка и „ подправени вести “ – бяха променени, с цел да бъдат включени в Наказателния кодекс при започване на пандемията. Инвазията в Украйна даде нов подтик на този развой, като Народното събрание одобри небрежно ремонти, съгласно които „ подправена информация “ за съветските въоръжени сили и всеки различен съветски държавен орган, настоящ в чужбина, в този момент се санкционира с до 15 години затвор “, осведомят „ Репортери без граници “.

Според организацията „ радикалните наказания, наложени на Русия от западните демокрации в отговор на нашествието в Украйна, ненадейно отделиха огромна част от съветската стопанска система от европейската, с която тя беше тясно интегрирана “. Прогнозите са, че „ това евентуално ще докара до доста дълга и извънредно дълбока рецесия “.

Организацията акцентира, че цензурата в Русия е принудила дребното останали самостоятелни публицисти да сменят специалността или да заминат в чужбина. Журналистите са застрашени от обедняване, а районните медии са най-уязвими против икономическата рецесия.

„ Почти две трети от руснаците получават новините си основно от телевизия, която се управлява от държавното управление и от съветските обществени медии, като VKontakte “, оповестяват в отчета.

„ Теми като хомосексуалността и религиозните усеща последователно станаха недостъпни за медиите при Владимир Путин, който насърчи прочут консерватизъм в съветското общество “, акцентират от „ Репортери без граници “.

В отчета още е посочено, че „ през последните години, в допълнение към тежките присъди и даже изтезанията, понесени от някои публицисти, основно на районно равнище, честото потребление на санкции и краткотрайни арестувания под разнообразни предлози се добави към арсенала от систематични закани против публицисти. Медиите също са застрашени от случайно включване в листата на „ непознати сътрудници “, статут, който идва с тежки бюрократични спънки и правни опасности “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР