Откакто COVID-19 беше обявен за пандемия през март 2020 г.,

...
Откакто COVID-19 беше обявен за пандемия през март 2020 г.,
Коментари Харесай

ООН: Голяма част от жените по света са жертви на насилие в пандемията

Откакто COVID-19 беше разгласен за пандемия през март 2020 година, заболяването е предизвикала гибелта на повече от 6 милиона души, унищожи безчет поминъци и сложи на колене международната стопанска система. Кризата, провокирана от пандемията изключително мощно се е отразила на дамите и девойките, които по време на многочислените локдауни постоянно са ставали жертви на принуждение, гласи отчет на Организация на обединените нации, озаглавен " Отговорът на ръководещите на COVID-19.

След началото на пандемията 23% от дамите споделят, че споровете в семейството са зачестили, 48% оповестяват, че са са претърпели принуждение или познават жена, която е претърпяла 54 % споделят, че се усещат по-несигурни, когато са на открито сами през нощта.

Оказва се, че минимална част от финансирането за битка с следствията на пандемията от COVID-19 е била ориентирана за справяне с насилието против дами и девойки, което се разрасна по време на пандемията, гласят изводите в отчета, основан на данни на Организация на обединените нации Жени - профилираната организация, чийто фокус са правата на дамите и тъждество сред половете.

Проучването е открило, че единствено 0,0002% от Щатски долар 26,7 трилиона, ориентирани за финансиране на битката с ковид в международен мащаб, са отишли за битка с насилието, което се е засилило през първата година на локдауна, защото жертвите оставали в капан у дома със своите насилници.

Съществува и различен, не по-малко сериозен проблем. Икономическият растеж в международен мащаб стартира да се възвръща през 2021 година, като тук отпред бяха няколко стопански системи с високи приходи, които съумяха да отделят големи суми за фискални тласъци и са обезпечили цялостен достъп до ваксини, само че даже и там още не са възобновени работните места на дамите към момента не са възобновени до равнищата отпреди пандемията.

През 2020 година дамите са изгубили 46,6 млн. работни места в международен мащаб, което съставлява загуба на 3,6 % спрямо 2,9 за мъжете.

Последователните талази от COVID-19 продължиха да лимитират опцията на дамите да водят пълностоен живот, като тук се оказва, че съществува и неравноправие сред групите дами въз основа на, обществено състояние, раса, приходи и така нататък - разпространяването и въздействието на вируса във всяка група е друго.

Констатациите в отчета са изключително значими за време, когато светът е обзет от многочислени и взаимосвързани рецесии (последствията от пандемията и геополитическите разтърсвания като съветската инвазия в Украйна), които предизвикват големи човешки премеждия и дълготрайна систематична неустойчивост. Като тук изключително внимание следва да се обърне на страните с ниски приходи, които са мощно наранени и са изключително подвластни от вноса на храни и горива, от спирането на веригите за доставки и възходящия инфлационен напън, а това изостря възприятието за неустановеност, която от своя страна изключително отрицателно се отразява на дамите и девойките.

Реакцията по време на рецесии в никакъв случай не е неутрална във връзка с пола и пандемията COVID-19 не прави изключение. Жените и и девойките понесоха главната тежест на икономическите и обществените последствия от пандемията, тъй като те още преди нея са били неравнопоставени в стопанските системи и обществата, гласят изводите на отчета.
ТЕМА преди 2 часа 290 преди 5 часа 690 преди 16 часа 3554
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР