Откажеш ли се, означава, че не си го искал достатъчно.

...
Откажеш ли се, означава, че не си го искал достатъчно.
Коментари Харесай

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

" Откажеш ли се, значи, че не си го желал задоволително ". В това има вяра алпинистката Силвия Аздреева - втората българка в историята, стъпила на Еверест, и първата, изкачила връх Лхотце -  четвъртия най-голям на връх на Земята. Покори ги в рамките на 27 часа. 

На 15 май 35-годишната Аздреева покори най-високата точка на планетата, а няма и денонощие по-късно заби знаме и на Лхотце.

„ Единственото място, където имаш гледка, каквато очите ти в никакъв случай няма да повярват, че е действителна “ - по този начин алпинистката разказва гледката от Еверест, а пътят до върха, намиращ се на 8848 метра надморска височина, не е никак лек:

„ Това, през което преминаваш, болежка от всевъзможен тип, неимоверните старания, психическите и физическите устойчивост и премеждия, ежечасовите ограничения, животът през тези месец и половина, който е безусловно оцеляване, да се приспособиш към “мъртвата зона ” (над 8000 м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които от самото начало са против теб, да не спираш и по този начин до върха… “, споделя в своя профил във Facebook Аздреева след края на експедицията си.

Въпреки компликациите, тя не се отхвърля, тъй като „ откажеш ли се, значи че не си го желал задоволително “ - и прави всичко с усмивка. Аздреева прекарва последния месец и половина в подготовка за изкачването на Еверест и споделя, че първите й впечатления от маршрута са, че „ пътят до върха ще е много дълъг, само че мощната воля и насоченост са ключът към триумфа “.

Тренировка на ледопада Кхумбу - ледено катерене и прекосяване на ледени цепки посредством стълба, поздрави от Катманду след сполучливо изкачените 7100 м до Лагер 3 на Еверест и боядисване на великденски яйца в Непал на 5400 метра надморска височина - това са част от прекарванията от последния месец и половина подготовка за подвизи на 35-годишната българка.



Освен усилените тренировки, и почивката е значима за триумфа, показва алпинистката:

„ За да може изтощеното тялото да си почине и да се укрепи след повече от месец на огромна надморска височина, е належащо да се върне на допустимо по-ниско ниво за няколко дни, което е извънредно значимо и доста необходимо, преди експедицията да продължи с пълна мощ. През това малко време адаптацията ни не се губи “, пише Аздреева във Фейсбук.

На Еверест, с изключение на с българския трикольор, Силвия прави фотография за спомен и със знамето на родния си град Петрич.



След триумфа не е време за отмора, а за ново достижение – Аздреева се насочва към връх Лхотце и 27 часа по-късно четвъртият най-голям връх на Земята също е обуздан от българката. Тя става първата жена от страната ни, стъпила там:

„ С още по-големи напъни поради насъбраната отмалялост и неколкодневно неспане, стъпих и на четвъртия по височина връх в света  - Лхотце, 8516 м., който въобще не отстъпва по безчовечен старания, само че и по хубост! “, споделя Аздреева в обществените медии.

Българката се качва на най-високия връх на планетата, водена от непалеца Нирмал Пурджа, станал знаменит с върха си за най-бързо нанагорнище на 14-те осемхилядника. 

„ Едно от най-важните неща по време на експедиция е екипът, с който си заобиколен. Радвам се, че хората, с които изкарвам 24 часа в денонощието, са изключителни експерти, супер позитивни и яки. “, споделя Андреева в своя профил във Фейсбук.



Това не са първите два осемхилядника в кариерата на Аздреева на планинар. Досега най-високото й изкачване бе на различен хималайски връх - Ама Даблам (6812 м), за което преди два месеца получава особено отличие от Община Петрич.

Другата българка, покорила Еверест, е Петя Колчева (2009 г.). Останалите ни алпинисти, стигали до покрива на света, са Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков, Кирил Досков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Дойчин Боянов, Христо Христов, Камен Колчев, Атанас Скатов, Слави Несторов и Стефан Стефанов.

На връх Лхотце са се качвали единствено трима българи - все мъже - Христо Проданов (1981 г.), Атанас Скатов (2017 г.) и Иван Томов (2019 г.), който почина на слизане. Другите двама алпинисти също останаха вечно в планината - първият под Еверест през 1984 година, а вторият - под К2 през 2021 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР