Откъде идва наименование на Коледа на английски? Откога датира традицията

...
Откъде идва наименование на Коледа на английски? Откога датира традицията
Коментари Харесай

Интересни факти за Коледа, които може би не знаете

Откъде идва название на Коледа на британски? Откога датира традицията за изпращане на коледни картички? В кои пиеси на Шекспир се загатва Коледа? Какво вещае целувката под имела? Виждат ли елените " невидимото " и могат ли да летят?

Ето някои забавни обстоятелства за Коледа, които може би не знаете:

- Най-ранното споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 година след Христа. Остава мистерия за какво е определена тъкмо тази дата. Някои считат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии - езически празници в чест на господ Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата отбелязва деветте месеца след Благовещение на 25 март, написа Българска телеграфна агенция.

- Наименованието Коледа (на англ. Christmas) произлиза от староанглийския израз Христова меса, упоменат за първи път през 1123 година

- Началото на традицията за изпращане на коледни картички е сложено през 1843 година от британеца сър Хенри Коул. Първата коледна картичка на Коул е основана от художника Джон Калкот Хорсли. В реалност приветствените картички за Рождество Христово стартират да се назовават коледни едвам през 1883 година

- Най-ранната информация на британски език за коледно дърво датира от 1835 година, а за коледен пудинг - от 1858 година

- Първата излъчена от Космоса ария е Jingle Bells - на 16 декември 1965 година В реалност известната по Коледа ария в началото е написана през 1857 година за Деня на благодарността.

Интересни обстоятелства за имела

Снимка: iStock

- Имелът е един от знаците на идния празник Коледа. Клонката служи освен за декорация - целувките под нея вещаят щастлива година, естетика и здраве.

- По света има към 1300 типа имел. Около 20 от тях са класифицирани като застрашени.

- Растението е паразит - то впива корените си в дърво-приемник, от което смуче хранителни субстанции.

- Въпреки паразитното си битие, имелът е значима част от екосистемата, защото на плодовете, листата и нектара му разчитат няколко типа птици, пеперуди и пчели.

- Според поверието всяка жена, отказала да бъде целуната под клонка имел, ще бъде застигната от неприятен шанс.

- Плодовете на имела съдържат отровата форатоксин, заради което не е целесъобразно да се гълтам.

Интересни обстоятелства за елените

Снимка: iStock

- Елените са известни като неизменими помощници на Дядо Коледа при разнасянето на дарове. В реалност тези животни не могат да летят, само че за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото.

- В Северна Америка северните елени постоянно са наричани карибу, само че експертите са на друго мнение по отношение на видовата им принадлежност. Генетична карта, оповестена в сп. " Нейчър клаймит обмен " за типовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са разнообразни животни, само че са близки братовчеди.

- Единствени измежду над 45 типа елени женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си при започване на зимата, а женските - по-късно. Това значи, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг.

- Северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се трансформират просто в боклук, а в лакомство за гризачи и други животни поради изобилието от калций и минерали.

- Не всички северни елени мигрират, само че тези, които го вършат, пътуват на по-големи дистанции, от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 км.

- Изследователи от Лондон са открили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна дарба усъвършенства видимостта им в ослепителната арктическа светлина.

- Еленското мляко е измежду най-богатите и питателните, създавано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22% мазнини и 10% протеини. За съпоставяне - кравето мляко съдържа единствено сред 3 и 4% мазнини.

Интересни обстоятелства за съществени артикули на коледната софра

На коледния ден пуйката заема видно място на доста трапези. Преди да стане обичайно ястие на Коледа във Англия, да вземем за пример, мястото ѝ е било заемано от гъската. Друг известен артикул на празничната маса е брюкселското зеле.

Пуйка

Снимка: iStock

Специфичният крякащ тон издават единствено пуяците. Проучване, оповестено през 1997 година, демонстрира, че пуйките избират мъжки екземпляри с по-дълги кожени добавки на шията. Половата принадлежност на пуйките издават техните изпражнения - тези на мъжките са спираловидни, а на женските - във формата на буквата J. Пуйките са импортирани във Англия през 1526 година от пътешественика Уилям Стрикланд. Всяка година на Коледа в страната се изяждат към 10 милиона пуйки.

Гъска

Преди пуйките да заемат мястото им, гъските са били обичайното коледно ястие във Англия, по-специално измежду бедните. Ако " отърват " трапезата, гъските могат да доживеят до 25 години.

Брюкселско зеле

Снимка: iStock

Брюкселското зеле се отглежда в Белгия от XIII век, откъдето идва и наименованието му, макар че зеленчукът е бил прочут и на античните римляни. Древните китайци са препоръчвали брюкселско зеле като лек за стомашни проблеми. Първенец по консумация на брюкселско зеле на глава от популацията е Англия. Насажденията със зеленчука в страната се равняват на площта на над 3200 футболни стадиони.

През 2014 година британецът Стюарт Кетъл изкачва връх Сноудън, бутайки брюкселско зеле с носа си за благотворителна идея. Начинанието му продължава четири дни и 22 часа. За това време Кетъл употребява 20 " зелчета ".

Рекордът за най-вече изядени " зелчета " за една минута - 31, благодарение на коктейлна съчка, е подложен през 2008 година от Линус Урбанек (Швеция).
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР