"Отиваме в Либия", обявява в заглавие тази сутрин в. "Тюркие",

...
"Отиваме в Либия", обявява в заглавие тази сутрин в. "Тюркие",
Коментари Харесай

Отиваме в Либия, пишат турските вестници

"Отиваме в Либия ", афишира в заглавие тази заран в. "Тюркие ", като показва, че такава покана е постъпила към Турция от Триполи, където законното държавно управление се бори против "марионетката на Запада Хафтар ".

Публикацията е във връзка решението на либийското Правителство на националното единодушие /ПНС/, прието от Организация на обединените нации и основано в Триполи, да задейства съглашение за съдействие в сигурността и военната област, подписано неотдавна с Турция, откривайки пътя за по-директна интервенция на Анкара в Либия. Силите на държавното управление на Файез ел Сарадж от април са изправени пред нахлуване на съперническите сили на маршал Халифа Хафтар, който се пробва да превземе либийската столица, предава Българска телеграфна агенция.

"Тюркие " показва, че в отговор на поисканата от държавното управление на Сарадж военна и логистична поддръжка "подготовките за изпращане на път на турските бойци са се засилили ". Вестникът припомня, че предходната седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че в случай че законното държавно управление на Либия, прието от Организация на обединените нации, изиска помощ, Турция може да изпрати в страната свои войски.

"Очакваната покана пристигна ", показва изданието, визирайки вчерашното гласоподаване, на което ПНС и военни командири гласоподаваха за активиране на военното съглашение с Турция. "Правителството в Триполи ще изиска помощ също от Съединени американски щати, Италия и Англия. Отново пристигна на дневен ред и проектът за определяне на турска военна база в Либия ", написа още вестникът.

"Нека Либия не става втора Сирия ", написа в заглавие в. "Йени Ася ". Изданието показва, че изявлението на Ердоган за допустимо изпращане на турски бойци в Либия е повдигнало въпроси дали и там няма да бъдат повторени същите неточности, каквито са били позволени в Сирия след началото на гражданската война през 2011 година Според мнения точно "политиките на взимане на страна в намеси и конфликти, разпалили сирийската война, е довело ситуацията до този хал ". Те предизвестяват, че вероятно повтаряне на същия метод и в Либия ще има тежка цена.

Сред цитираните отзиви е това на известния турски публицист и коментатор Мурат Йеткин. "Би било потребно, в случай че държавното управление се въздържа да трансформира Турция в страна в спора в Либия, заобикаля стъпки, които ще открият път за опасности за сигурността и за мигрантска вълна от Либия след Сирия, и се концентрира върху разрешаване на казуса посредством дипломация ", споделя той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР